Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Сергей Станишев: Неприемливо е цяла Европа да се превръща в заложник на газовия спор между Украйна и Русия
Автор: Екип Burgas24.bg 17:31 / 14.01.2009Коментари (0)808
Неприемливо е цяла Европа да се превръща в заложник на газовия спор между Русия и Украйна, подчерта министър-председателят Сергей Станишев след приключването на срещата между премиерите на България, Русия, Молдова и Словакия в резиденция Ново Огарьово, продължила повече от един час.

Не можем да бъдем посредници в търговския спор между Русия и Украйна, между техните взаимоотношения. Това беше ясно заявено и от целия Европейски съюз, защото и едната и другата страна имат конкретни ангажименти по договорите и трябва да намерят начин да ги изпълняват, каза още министър-председателят. Видях добра воля и желание от руския министър-председател Владимир Путин да се търсят конкретни технологични решения за страните от Югоизточна и Централна Европа, защото те са най-засегнатите от газовата криза, допълни той. Премиерът отбеляза, че Словакия е в по-леко положение, тъй като към нея може да се доставя газ, който минава през Беларус, Полша и Германия. Срещата в Газпром ще продължи с конкретните разговори за възможностите. Руската страна е готова да се осъществяват суапови сделки. Тези количества, които Украйна би била готова да доставя като свое задължение по транзита ще й бъдат доставени.

Министър-председателят Сергей Станишев посочи, че най-важният въпрос сега е осигуряването на доставките на газ за страната - за хората, за болниците, учебните заведения и българската индустрия. Според него спорът между Украйна и Русия трябва да се реши максимално бързо защото и двете страни губят от политическия си образ на надежден доставчик и транзитьор. Това без съмнение ще се анализира от целия Европейски съюз, каза премиерът.

Министър-председателят и водената от него делегация ще посетят Централния диспечерски център на Газпром. След това в резиденцията Майндорф е срещата с руския президент Дмитрий Медведев. След приключването на разговора им премиерът Сергей Станишев и водената от него делегация ще отпътуват за Киев, за продължаване на разговорите с украинския премиер Юлия Тимошенко. Пътувам за Киев защото те са длъжни да изпълняват своите транзитни задължения. Ние не сме посредници и не можем да контролираме, особено в предишен период, кой какво не е изпълнил, каза министър-председателят Сергей Станишев. От страна на руския премиер видях добра воля и ангажимент. Разбира се нещата опират до технически решения защото по-голямата част от украинските подземни хранилища се намират в Западна Украйна и не са свързани с транзитния тръбопровод, който е между украинската граница и „Орловка", откъдето получава газ България, уточни премиерът.
Екипът на министър-председателя е в постоянна телефонна връзка със съветника на Председателя на ЕК Жозе Барозу - Анна Мартиньо, която своевременно го информира за хода на разговорите.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Конфликт Израел-Газа
Лято 2024
Политическо противоборство в САЩ
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: