Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Сериозна заплаха за Google – появи се нов чатбот
Автор: Рени Томович 19:32 / 30.12.2022Коментари (0)427
©
Нови чатботове като ChatGPT използват изкуствен интелект, който може напълно да трансформира или дори да замени традиционните търсачки. Появата на такива технологии приближава ерата на радикални промени, които ще сложат край на бизнеса в Силиконовата долина, пише The New York Times.

През последните три десетилетия само няколко продукта, като браузъра Netscape, търсачката Google и iPhone на Apple, напълно революционизираха технологичната индустрия и направиха всичко, което съществуваше преди появата им, да изглежда като тромави динозаври.

Преди три седмици ChatGPT, експериментален чатбот, гръмко обяви твърдението си, че е следващото голямо нещо в своя отрасъл. Този чатбот е в състояние да достави правилната информация в ясни, прости изречения, вместо да предлага дълъг списък от връзки. Той е в състояние да обясни различни понятия, така че хората лесно да го разберат. Той дори може сам да генерира идеи от нулата, включително бизнес стратегии, идеи за коледни подаръци, теми за блогове и планове за ваканция.

Въпреки че чатботът ChatGPT все още се нуждае от подобрение, пускането му накара Google да обяви "червен код" - това е равносилно на задействане на пожарна аларма. Някои се опасяват, че компанията може вече да наближава момента, от който се страхуват най-големите компании в Силиконовата долина - ерата на радикална технологична промяна, която ще сложи край на този бизнес.

Повече от 20 години търсачката Google служи като основен портал към интернет. Но тъй като новите чатбот технологии имат потенциала напълно да трансформират или дори да заменят традиционните търсачки, Google може да е изправен пред сериозна заплаха за основния си бизнес за търсене за първи път. Един от лидерите на Google смята, че настоящият момент може да бъде решаващ за бъдещето на цялата компания.

Чатботът ChatGPT беше пуснат от доста динамична изследователска лаборатория, наречена OpenAI, а Google беше една от компаниите, лабораториите и изследователските центрове, които помогнаха за разработването на технологията. Според експерти обаче технологичният гигант може да има сериозни затруднения в процеса на конкуренция с по-новите и по-малки компании, разработващи подобни чатботове, тъй като тази технология може да навреди на бизнеса му по много начини.

Google прекара няколко години в изграждането на чатботове и подобно на други големи технологични компании работи усилено в разработването на технологии за изкуствен интелект. Google вече успя да създаде чатбот, който може да се конкурира с ChatGPT. Всъщност технологията зад продукта OpenAI е разработена от Google.

Чатботът LaMDA на Google (съкращение от LanguageModel за приложения за диалог) спечели внимание през лятото, когато софтуерният инженер Блейк Лемоан обяви пред репортери, че ги чака истинско "свободно мислещо рационално същество“. Разбира се, това не е вярно, но LaMDA показа докъде са стигнали технологиите през последните няколко месеца.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: