Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Шофьорските изпити в Илинойс скоро ще бъдат и на български език
Автор: ИА Фокус 13:40 / 26.05.2024Коментари (0)1069
©
Скоро изпитът за шофьорски книжки в щата Илинойс ще може да се взима и на български език. Генералният консул Светослав Станков обяви, че се подготвя ново двуезично издание на пътеписа "До Чикаго и назад" със съвременен превод на английски език.

"До момента аз съм провел предварителни разговори със секретари на щата, обяснил съм, че тук живее най-голямата българска общност в Америка, която заслужава нейният език да бъде признат като един от официалните езици, на които може да се взима изпита за шофьорски книжки. Изключително позитивно беше посрещната тази моя инициатива. До колкото разбирам сега и други, големи, общности са се включили към тази инициатива", разказва генералният ни консул в Чикаго Светослав Станков.

Както и с предишни подобни инициативи ще са нужни писма от обществените, образователните и културни организации на българската общност в щата, които да подкрепят инициативата. "Това, което аз искам да кажа на лидерите на българската общност е, че това не е работа за сам човек, за един генерален консул и разчитам на тяхната подкрепа. Ще организираме лидерски срещи и там ще координираме общите ни действия, така че местните власти да са сигурни, че българите тук го заслужават", казва Станков пред NOVA.

В момента изпита за шофьорски книжки в Илинойс, може да се полага на английски, испански, полски, руски, корейски и китайски език. Чуждите езици обикновено сe предлагат в офисите на щатската администрация в районите където има най-много живеещи имигранти от съответната общност. Вероятно такъв ще е подходът и с българския език.

Генералният консул в Чикаго Светослав Станков обяви и още една инициатива – създаването на съвременен превод на пътеписа "До Чикаго и назад" от Алеко Константинов в ново, двуезично издание. "Жалко е, че тази книга не може да бъде достъпна на английски език. Аз толкова много говоря за нея, защото тя доказва присъствието на българите в Америка последните 150 години. Говоря за тази книга, но не мога да я представя на местната общност", обясни той.

В Чикаго има улица, носеща името на Алеко Константинов, която беше открита през 2017 г. А паметник на писателя се намира в библиотеката на Университетът на Чикаго. Скоро към това ще се добави и новото двуезично издание на "До Чикаго и назад".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Енергийна криза
Расте броят на случаите на маймунска шарка в Европа
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: