Шотландия може да стане следващата Каталуния

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
13:41 / 17.12.2019
793
Броени дни след британските парламентарни избори, на които Консервативната партия на премиера Борис Джонсън спечели абсолютно мнозинство в парламента, на север назрява проблем.

В Шотландия изборите бяха спечелени от Шотландската национална партия, левоцентристка политическа сила, която не иска да има нищо общо с повечето политики на консерваторите и най-малко - с Брекзит, пише журналистът Ишан Тарур за в. "Вашингтон пост".

Въпреки призивите на Джонсън за единство в Обединеното кралство, лидерката на шотландските националисти Никола Стърджън заяви още веднъж, че партията й иска нов референдум за независимостта на Шотландия. Позицията на Джонсън е, че няма да допусне подобен референдум.

Налице са всички предпоставки за конституционно противопоставяне. Правят се паралели между Шотландия и испанската автономна област Каталуния, чиито регионални власти през 2017 г. организираха референдум за независимост, обявен от Мадрид за незаконен, изтъква Тарур.

Каталунските сепаратисти в продължение на години твърдят, че искат от Мадрид това, което Шотландия получи от Уестминстър през 2014 г.: правото да произведат законен референдум. Никола Стърджън не желае да предприема действия, които могат да доведат до сцени, подобни на хаоса в Каталуния от 2017 г., но е убедена, че Шотландия има право на нов референдум, обобщава Ишан Тарур.


Виж коментарите (1)
Още новини от Международни новини:
Той е банкер от "Уолстрийт", български зет и влезе в надпреварата...
Нови земетресения разклатиха Балканите
Новото нормално явление: Съкращенията продължават, хората свикнах...
Огромна инвестиция даде тласък на едно от най-известните летища
Почина известен писател
Кристалина Георгиева: ЕС не бива да бърза да изоставя Възстановит...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).