Ще разчитаме ли само на един пилот в самолета?

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (3)
10:07 / 14.02.2023
491
Днес във всеки самолет, който лети, има по двама пилота, които следят всичко по време на полета да е наред. Установено е, че именно човешката намеса е предотвратила повечето инциденти във въздуха. Компаниите обаче искат вторият пилот да бъде заменен с автопилот. Европейският авиационен регулатор отхвърли стремежа на индустрията поне до 2030 г., но каза, че обмисля да позволи работа от един човек по време на ограничена части от полетите още през 2027 г. 

Чисто технически това е напълно възможно. Те могат да се управляват и кацат сами, но административно и организационно това е невъзможно. Това заяви за "Твоят ден" авиационният журналист Александър Богоявленски. 

По думите му авиокомпаниите имат нужда да намалят още разходите. "Преди 30-40 години екипажът се състоеше от 4-5 души, след това броят намаля на трима. Екипажите да са от 2 души е в 90% от самолетите през последните 20-30 години. В момента има доста самолети, които изискват трима човека екипаж. Има много еднопилотни самолети, но има изисквания за маса и брой пътници, в повечето случаи едномоторни, но има и двумоторни. При междуконтитентални полети е честа практика да се пилотира от един човек, за да почива другият, а много случаи има и трети, който ги подпомага", обясни той. 

Според него автоматизацията никога не управлява сама самолета, винаги има наблюдаващ човек. "Невинаги автоматиката може да реши проблемите, затова е нужен човек. Поради тази причина един пилот е рисково решение", заяви Богоявленски.

Виж коментарите (3)
Още новини от Международни новини:
Престрелка пред имението на известен рапър, има тежко ранен
Ново земетресение от 4,1 разлюля района на Вранча
Нов еврозакон пази медиите от политическа зависимост
"Масажира" жени и ги снима: Българин е обвинен в сексуален тормоз...
Любимата напитка ще поскъпне драстично
Бас Ейкхаут: Ако кажем "Всичко ще бъде наред с вашите мини до 203...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).