Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ще успеят ли да "изобретят колелото" отново, за да се намали замърсяването?
Автор: Екип Burgas24.bg 08:31 / 23.05.2023Коментари (0)380
©
Производителите на гуми в световен мащаб са подложени на все по-силен регулаторен натиск да "изобретят колелото" отново, за да намалят замърсяването, което гумите оставят по пътищата, съобщава Ройтерс. Контролните органи смятат, че това намалява като цяло "зеления образ" на електромобилите, чието присъствие по пътищата главоломно расте.

Когато гумите се трият по пътищата, те отделят малки частици. Допълнителното тегло на електромобилите, което идва от техните батерии, означава, че тази малко обсъждана форма на замърсяване, причинявана от приблизително 2 милиарда гуми, които биват произвеждани ежегодно, се превръща в голям проблем.

Големите производители като "Гудиър" (Goodyear), "Бриджстоун" (Bridgestone), "Мишлен" (Michelin) и "Континентал" (Continental) освен това се опитват да се справят с конкуренцията на по-евтините си китайски съперници.

"Все още не е възникнала "перфектната буря", но тя е съвсем близо", казва Гунлаугур Ерлендсон, главен изпълнителен директор на базирания във Великобритания стартъп "Енсо" (Enso), която разработва по-устойчиви гуми, предназначени специално за електромобили, и отдава под наем гуми, които впоследствие рециклира.

Производителите на гуми освен това трябва и да се справят с проблема с вредните емисии и да търсят алтернативи. Научни изследвания разкриват високата токсичност на гумите, които съдържат средно 200 компонента и химикали, извличани най-често от суровия петрол.

Макар и критиците да признават, че гумите наистина съдържат много токсични и карциногенни химикали, около една съставка, намираща се във всички гуми има консенсус - антиоксидантът 6PPD, който намалява напукването.

Тази година Калифорния се очаква да бъде първата административна единица в света, изискваща от производителите на гуми да демонстрират, че търсят алтернатива на 6PPD, който може да е смъртоносен за някои риби и е бил открит в човешка урина в Южен Китай.

ЕС от своя страна се очаква за пръв път да включи с новия пакет регулации за емисии "Евро 7" и стандарти за автомобилните гуми.

Сблъсквайки се с тези проблеми, производителите ще трябва да разработят гуми, които генерират по-малко отпадък при по-тежки автомобили. По данни на "Мишлен" и "Гудиър" електромобилите износват гумите два пъти по-бързо от бензиновите и дизеловите коли.

"Неочакваната последица от все по-широкото използване на електромобилите е, че ще имаме повече замърсяване, ако не разработим по-добри гуми", казва Ерлендсон. Тестове на гумите на "Енсо" показват, че те генерират 35 на сто по-малко боклук от първокачествените гуми за електромобили на големи производители, пише "24 часа".

"Бриджстоун" и "Гудиър" засега отказват да дискутират емисионните предизвикателства пред сектора. Но от "Мишлен", "Континентал" и "Пирели" (Pirelli) заявиха за Ройтерс, че търсят алтернативи на 6PPD, а "Мишлен" и "Континентъл" посочват, че са нужни съвместни усилия в тази посока.

По отношение на "Евро 7" от "Мишлен" настояват за глобални стандарти, които да ограничат пазара на бързоизносващи се и евтини гуми. "Континентал" призовава за глобален стандарт за износване с прозрачно етикетиране за потребителите.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: