Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
След спешна проверка: Няма данни Емилиян Гебрев да е тровен с "Новичок"
Автор: Екип Burgas24.bg 21:26 / 11.02.2019Коментари (1)2075
©
Няма данни бизнесменът Емилиян Гебрев да е тровен с "Новичок". Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров след спешна среща при премиера с британския посланик Ема Хопкинс.

Съмненията за връзка между отравянето на Гебрев от 2015 г. и това на Сергей Скрипал имали и нашите, и британските служби от миналия октомври, обяви още Цацаров.

Случаят "Гебрев" не бил нов, съобщава Нова тв. Започнали разследване веднага след отравянето на оръжейния производител. И след около година го прекратили, защото не намерили извършител.

Сега медийният шум за отравянето на Гебрев идва заради публикации в два чужди разследващи сайта. Според тях, Сергей Федотов - третият от заподозрените за отравянето на Скрипал с "Новичок", е бил в България, точно когато Гебрев е бил натровен. Това било "зловеща прилика с отравянето на Скрипал". Засега обаче, според Сотир Цацаров, безспорни медицински доказателства за връзка между двата инцидента няма.

Фактите на главния прокурор: в края на април 2015 г. след вечеря с полски партньори в столичен хотел Гебрев се почувствал зле и бил откаран във Военномедицинска академия. Ден по-късно зле се почувствал и директорът на производството в ЕМКО, който бил с него. След няколко дни симптоми на отравяне получил и синът на Гебрев.

"В отработено кафе в кафемашината в дома на г-н Емилиян Гебрев има следи от хлорпирифос, който е силно токсичен и който се ползва за борба срещу неприятели по земеделските култури. Хлорперифос се е съдържал в руколата в ресторанта на хотела. Разследването е стигнало ори до земеделския производител, който е снабдявал тази салата, но тази версия е отхвърлена по простата причина, че ползваният препарат за третиране на тези култури е в минимални количества и в никакъв случай не може да причини това тежко здравословно състояние", заяви Сотир Цацаров.

"В този момент бях шеф на СДВР. Случаят "Скрипал" не беше наличен, така че работихме по всички факти и обстоятелства. Както в подкрепа на това, че е злонамерено действие, така и в подкрепа на хипотезата, че е битово натравяне", заяви Младен Маринов.

И понеже не открили извършителя, през 2016 г.  прекратили досъдебното производство. През октомври миналата година обаче, няколко месеца след случая "Скрипал", Емилиян Гебрев писал лично на главния прокурор, с молба да подновят разследването. И то тръгнало на другия ден. Но чак тогава Гебрев казал на разследващите, че лично си е платил независимо изследване във финландска лаборатория. А то, според Цацаров, показало същите резултати, като тези от България.

Но все пак нашите служби изпратили всички документи и резултати на британските.

"Европейските служби и власти приемат много сериозно всякакви обвинения и предположения за намеса на руски служби в Европа. Великобритания има своя богат опит в разследването. Не можем да дадем повече детайли, но работим заедно, в близко партньорство, за да установим фактите по този случай. Всички въпроси, свързани с националната сигурност, са от първостепенна важност и ще работим по този случай, дори и след Brexit", каза посланик Ема Хопкинс.

Службите работели заедно - свързан ли е третият заподозрян за отравянето на Скрипал - под името Сергей Федотов - с българския случай "Гебрев". Според главния прокурор, в България той идвал три пъти през 2015-та.

"При едно от тези пътувания е налице съвпадение с първия инцидент, който се случва с г-н Гебрев. Установяват се всички моменти от неговото пребиваване на българска територия - отсядане в хотели, ползване на превозни средства, контакти с българи", обясни Цацаров.

Днес Емилиян Гебрев не коментира отравянето си пред камера.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Съвпадения няма.Има планове и действия,които съвпадат с начина на действие на тези боклуци.Дали в Англия или България схемата е една и съща от десетки години.И не е задължително отровите да са едни и същи,нито убийците!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: