Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
След въпрос на Емил Радев комисар Рейндерс настоя за повече инвестиции в електронното правосъдие
Автор: Екип Burgas24.bg 13:32 / 26.04.2022Коментари (0)580
©
Цифровизацията в съдебните системи на страните от ЕС бе сред акцентите на провелите се дебати между комисаря по правосъдието Дидие Рейндерс и членовете на правната комисия на Европейския парламент.

В рамките на дискусията българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев постави въпроси относно темповете на дигитализацията и ефекта от предприетите вече мерки за модернизиране и оптимизиране на трансграничното съдебно сътрудничество. Той обърна специално внимание на необходимостта от адекватно адаптиране на законодателството към промените в резултат от бурното технологично развитие, но и в контекста на амбициите на Европа за голям и качествен скок в цифровата ера.

"През последните две години електронната комуникация придоби изключително значение както за осигуряването на ускорени и по-ефективни процедури за трансгранично съдебно сътрудничество, така и за самия достъп до правосъдие. Цифровата трансформация обаче е динамичен процес, а не резултат от еднократни мерки", мотивира се Емил Радев, който е докладчик на правната комисия по предложения регламент относно цифровизацията на трансграничното съдебно сътрудничество в ЕС и достъпа до правосъдие по граждански, търговски и наказателни правни въпроси.

В отговор комисар Рейндерс коментира, че процесът на дигитализация, ускорен от COVID-пандемията, протича с различна скорост в отделните държави-членки. Той изрази желанието на Европейската комисия страните в ЕС да инвестират повече в цифровизацията не само в частния, но и в публичния сектор, част от който е и съдебната система. Мнозинството от държавите-членки са предвидили в своите Планове за възстановяване и устойчивост средства за напредък в тази сфера, стана ясно по време на заседанието. Еврокомисарят увери, че на европейско равнище се работи за подобряване на координацията и ефективното използване на новите технологични инструменти, в това число гарантиран достъп до трансгранични съдебни заседания чрез видеоконференция и улеснено електронно разплащане на съдебните такси. Като сериозно предизвикателство Дидие Рейндерс посочи необходимостта от постигането на съвместимост между цифровите системи в областта на правосъдието.

Във фокуса на предприетата цифровизация той постави създаването на защитен и надежден комуникационен канал между съдебните органи, който да функционира успоредно с традиционните методи за комуникация. Само преди месец ЕП прие регламента относно компютризираната система за трансграничен електронен обмен на данни в областта на съдебното сътрудничество по граждански и наказателни правни въпроси. Докладчици по досието за т.нар. система e-CODEX бяха българският евродепутат Емил Радев и португалският му колега Нуно Мело.

Данните сочат, че в 80-90% от разследванията се събират доказателства по електронен път, отчете комисар Рейндерс. Според него обаче дискусията относно този процес, започнал през 2018 г., потвърждава необходимостта от нови правни средства за по-активното използване на цифровите инструменти в сферата на правосъдието.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: