Случаят на маймунска шарка, който Гърция обяви за съмнителен, не беше потвърден

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:16 / 23.05.2022
473
Случаят на маймунска шарка, който Гърция обяви за съмнителен, не беше потвърден от направените лабораторни тестове, съобщават гръцките медии. 

В събота от гръцката служба за обществено здраве съобщиха, че има съмнение за заразен чуждестранен турист. 29-годишният мъж и спътничката му бяха настанени в болница. Те бяха транспортирани със самолет от остров Кефалоня до Атина в специални капсули, както постановява протокола за контрол над разпространението на заразата. Румънските медии съобщиха, че става дума за гражданин, живеещ в Обединеното кралство. Преди няколко дни той е имал висока температура и обрив в горната и долната част на тялото, съобщава телевизия Диджи 24.

Направените лабораторни изследвания на съмнителния случай не са открили наличие на вируса на маймунска шарка, се посочва в съобщение на ЕОДИ, съобщава телевизия ЕРТ. Тестовете показват, че туристът е заразен с варицела. Варицелата е често срещано заболяване, от което боледуват около четири милиона души, предимно деца.

Клиничната картина на настанения в болница в Атина турист е добра. От вчера той няма температура. Здравните власти проверяват пътя на заболяването. Проверка е направена в хотела, където е била отседнала двойката. До момента там не са установени случаи на шарка. 

Според специалисти маймунската шарка не може да прерасне в пандемията, тъй като не е много заразна.  Няколко западни държави, сред които Франция, Германия, Великобритания, САЩ, Испания и Швеция вече обявиха, че са установили случаи на маймунска шарка.

Виж коментарите (0)

Още по темата (70):
29.11.2022 Смениха името на маймунската шарка
14.09.2022 От САЩ съобщиха за първи починал от маймунска шарка
09.09.2022 Потвърдиха шести заразен с маймунска шарка у нас
31.08.2022 СЗО: Епидемията от маймунска шарка може да бъде спряна
30.08.2022 Първи смъртен случай на заразен с маймунска шарка в САЩ
23.08.2022 Вече търсят лек за маймунската шарка
Още новини от Международни новини:
Кристалина Георгиева: ЕС не бива да бърза да изоставя Възстановит...
Еврокомисията погна Meta
Отиде си емблематичен холивудски актьор
Първите туристи в Гърция останаха неприятно изненадани от високит...
Земетресение близко до България
ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).