Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Спасиха всички 11 българи на борда на ферибота "Норман Атлантик"
Автор: Екип Burgas24.bg 09:34 / 30.12.2014Коментари (1)639
©
Приключиха благополучно спасително-евакуационните операции по извеждането на пътниците и екипажа на горящия в Адриатическо море гръцки ферибот "Норман Атлантик". Всички 11 българи, които са били на борда му, са спасени. Те са били транспортирани в италиански градове, където са настанени в болнични заведения. Всички са в добро здравословно състояние. Същевременно прокуратурата в италианския град Бари е започнала разследване за причините за пожара. Предполага се, че фериботът е бил претоварен с превозни средства, от които една част са били тежкотоварни.

Всички 11 българи на борда на ферибота "Норман Атлантик" са спасени. Информацията потвърдиха и от българското Външно министерство. Българите са превозени с кораб до Италия, където са настанени в болници за рутинни медицински изследвания. Всички се намират в добро състояние. По последни данни 10 души са загинали след пожара на ферибота "Норман Атлантик". 36 души се издирват. Капитанът е напуснал последен плавателния съд, след като окончателно приключи евакуацията на 427-те пътници и членове на екипажа.

Товарен самолет върна обратно в Гърция 45 пътници от горящия кораб, всичките гърци. Той ги е взел от италианския град Бари, където са били превозени със спасителна лодка. Други 69 пасажери, предимно гръцки граждани, бяха транспортирани в Гърция на борда на круизния лайнер "Круиз Европа", който също взе участие в спасителните операции.

"Съпругът ми остана там, той бе един от последните, които напуснаха ферибота. Но сега не знам къде се намира и кога ще се върне", обяснява една от пасажерките.

"Наложи се да импровизираме, екипажът изпадна в пълна паника, явно нямаше опит при кризисни ситуации", разказва друг пътник.

Прокуратурата на Бари започва разследване за извършено криминално деяние във връзка с пожара на борда на ферибота. То трябва да установи дали пожарът е предизвикан от небрежност. Следователите ще се опитат да изяснят обстоятелствата, при които е започнал пожарът, и защо не е бил потушен. По предварителна информация на борда на кораба е имало 222 автомобила, от които над 100 тежкотоварни. Позволеният брой обаче е 195 МПС-та. Сред тях е имало и няколко цистерни със зехтин, които са създали условия за силен пожар.

"Норман Атлантик" е плавал под италиански флаг, но негов собственик е гръцката фериботна компания АНЕК, която твърди, че той е бил в изправност и че на 19 декември е минал инспекция. Стана ясно обаче, че при проверката били установени нередности с херметичното затваряне на вратите и със светлинната сигнализация при аварии. Не е имало и достатъчно спасителни средства. Бил даден 15-дневен срок за коригиране на пропуските и липсите.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
Изглежда, че от тези автоцистерни със зехтин е станал пожарът. Друг е въпросът дали претоварването с МПС има отношение към пожара.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: