Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Сръбската църква забрани откриването на български храм в Западните покрайнини
Автор: Екип Burgas24.bg 14:05 / 19.11.2019Коментари (3)1160
© БГНЕС
Сръбската православна църква забрани откриването на дарената от България църква в Западните покрайнини. Църквата е дарение от Дирекцията по вероизповедания в България и трябваше да бъде монтирана на Архангеловден в сръбското село Ракита. 

"Тази църква не е получила благословията от съответния епископ". Това са казали от Нишката епархия пред телевизия N1. Оттам изрично са подчертали, че "в този храм не може да има богослужения".

Миналата седмица инициаторът на дарението - Сашо Златанов от Българския културно-информационен център, каза, че е получил благословия от Епархията. "Ние получихме благословията от Нишката епархия и църквата може да бъде поставена. Това ще стане когато получим и камбанарията. Отецът от Погановския манастир вече освети храма", каза Златанов.

Днес, обаче, от Нишката епархия твърдят, че "са разбрали за църквата от новините във вестниците и при тях не е пристигнала никаква молба". Според тях ставало въпрос "за изцяло частна инициатива, която е извън юрисдикцията на Епархията и тя не се намира върху църковен имот", предава БГНЕС.

В официалното съобщение от Нишката епархия подчертават, че "в църквата няма да има никакви богослужения и други църковни дейности".

Дарението предвиждаше православната църква да бъде инсталирана като преместваема монолитна конструкция върху частна земя, за да могат вярващите да посещават храма. В Западните покрайнини живее голямо българско малцинство. Само преди месеци сръбските власти върнаха обратно дарение на Софийската община за децата на 24 май, а на Деня на будителите отказаха и върнаха дарението за училищата. Преди по-малко от година те арестуваха и български лекари, които преглеждаха безплатно в Босилеград.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Ние да им забрани влизането в Евросъюза..
на 19.11.2019 г.
0
 
 
"Сръбската православна църква" каква е тази простотия - противоречи на каноните на православна църква. Сърбите се вземат много на сериозно , а това не е добре... Издига се храм ,а не публичен дом - какво значение за тях има да ли е български , руски или немски ... Това е знак на омраза към българите ( същото е при kigerbg и Чопър дето мразят всичко руско и се почват едни драми) :( Тъпо е ... Нека Бате Бойко дръпне ушите на Вучич и да решат този проблем..
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Матури 2023 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: