Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Студентите от Харвард всъщност не са толкова умни
Автор: Екип Burgas24.bg 13:11 / 19.11.2021Коментари (0)558
© Bloomberg
Някога чудили ли сте се какво е необходимо, за да влезеш в Харвард? Звездни оценки, впечатляващи извънкласни програми и базирани на наскоро публикувано проучване, дълбоки джобове и родител, който или работи, или е учил там. Последните две са доста важни за белите студенти в Харвард, защото само около 57% от тях са приети в училището въз основа на заслуги, пише "Гардиън".

В действителност 43% от белите студенти в Харвард са или спортисти, наследствени студенти, в списъка с интереси на декана (което означава, че техните родители са дарители) или деца на преподаватели и служители (студенти, приети въз основа на тези критерии, се наричат ​​" ALDCs", което означава "атлети", "наследствени", "списък на интересите на декана" и "деца" на служителите на Харвард). Приблизително три четвърти от тези кандидати биха били отхвърлени, ако не бяха богати или свързани с Харвард.

Харвард е безумно конкурентен. Процентът на прием за клас 2025 г. е 3,43%, най-ниският процент в историята на училището, за една година, в която се наблюдава безпрецедентен скок в кандидатурите. Но тъй като все повече и повече излиза наяве процеса на прием в Харвард, става ясно, че конкурентоспособността на училището не се основава само на академичната сила или страхотни резултати, но и на това дали вашите родители или баби и дядовци са дарили значително за училището.

Тази динамика по своята същност е расова, като почти 70% от всички наследствени кандидати в Харвард са бели. Според проучването шансовете на бял да бъде приет се увеличава седем пъти, ако има семейство, което е дарило за Харвард. Междувременно в рязък контраст студентите афроамериканци, азиатски американци и испаноговорящи съставляват по-малко от 16% от студентите в ALDC.

Този вид системно фаворизиране на белите, богатите и свързаните не е нещо ново, когато става дума за елитни академични институции. Винаги е била малко нагласена игра, която в голяма степен предпочита богатите бели хора.

Вземете например скандала за приемане в колеж през 2019 г. Изминаха почти три години от фиаското, при което десетки богати се опитаха да платят за децата си в наследени институции като Станфорд и Йейл. Тези родители платиха хиляди долари, за да накарат хора да вземат тестове вместо децата им, да подкупят администраторите на тестове и да подкупят треньори, за да идентифицират децата им като страхотни спортисти. В крайна сметка в скандала бяха обвинени 50 души, включително известни личности като Фелисити Хъфман и Лори Лофлин.

Белите расисти (включително администрацията на Тръмп) отдавна презират системата, която е създадена, за да даде на исторически недостатъчно представените общности по-добър шанс да влязат в институции, от които са били систематично изключвани. Според тях подобно нещо  в университетите е равносилно на обръщане на расизма срещу белите и е помогнало по-специално на чернокожите да се възползват от предимствата, за които се предполага, че са за белите. 

Съдейки по цифрите на Харвард, звучи така, сякаш тези хора всъщност не смятат, че утвърдителните действия са лоши - те просто смятат, че трябва да бъдат запазени за бели, богати хора. И когато става въпрос за уважавания статут на Харвард, тези разкрития относно процеса на приемане пробиват големи дупки в идеята, че всеки, който е там, е доказал, че е "достоен" да бъде част от тази елитна институция.

Харвард и други училища като него отдавна са почитани като свещени пространства, до които само най-добрите и най-светлите умове имат достъп - и много млади хора все още го виждат така. Реалността обаче е много различна.

Предполага се, че това са най-големите гении на планетата, но училищните зали са пълни с потомства на привилегировани, които не биха били там, ако не бяха техните връзки и пари.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: