Съдят задържаните български моряци в Испания

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
08:59 / 24.08.2012
1974
Българските моряци от кораба "Свети Николай", задържан с близо 3 т кокаин на борда, трябва да бъдат съдени в Испания, обяви вътрешният министър Хорхе Фернандес Диас след среща с българския си колега Цветан Цветанов в Мадрид. Цветан Цветанов пък заяви, че процесът трябва да е справедлив и че на първо място самият екипаж трябва да помогне на себе си, като съдейства на разследването, преди да очаква помощ от когото и да било.

Испанските власти изнесоха данни за движението на кораба "Свети Николай" и затова къде той е бил натоварен. Стана ясно, че плавателният съд е бил натоварен между 20 и 24 юли с кокаин от Венецуела. Вече са известни определени лица, които са отговаряли за набирането на екипажа. Известни са и техни контакти в Европа.

Двамата вътрешни министри са се договорили след 15 дни в България да дойдат представители на испанските спецслужби, които в сътрудничество с българските си колеги, да проведат операции. "Това, което се договорихме - организираната престъпност ще остане неприятно изненадана" - заяви само Цветан Цветанов, без да уточнява какви ще са тези операции.

Министър Хорхе Фернандес Диас не каза конкретно колко и кои от моряците са били наясно с какво точно е бил натоварен корабът. Той намекна, че след като всички са били на кораба 20 дни, значи всички би трябвало да знаят. Мнението му е, че всички моряци са знаели.

21 българи от екипажа на кораба "Свети Николай" са в ареста в Испания, след като на 16 август на борда на плавателния съд бяха открити близо 3 тона кокаин. В България бяха задържани соченият от полицията за организатор на пратката Руслан Колев и собственикът на кораба Дойчин Дойчев. По-късно и двамата бяха освободени от специализирания съд. В сряда близки на задържаните моряци се срещнаха с премиера Бойко Борисов.


Виж коментарите (1)

Още по темата (53):
12.11.2020 Румен Денев от кокаиновия кораб излиза предсрочно на свобода
23.11.2017 Вече са известни присъдите срещу екипажа на кораба "Св. Николай"
07.12.2016 Кой и как защитава правата на българските моряци
06.12.2016 Нечувана глоба от над 1 млрд. евро за моряците от "Свети Николай"
04.08.2016 Капитанът на кораба "Св. Николай": Знаех за дрогата, бях принуден
03.08.2016 Испания осъди на затвор българските моряци от кораба "Св. Николай“
Още новини от Международни новини:
Кристалина Георгиева: ЕС не бива да бърза да изоставя Възстановит...
Еврокомисията погна Meta
Отиде си емблематичен холивудски актьор
Първите туристи в Гърция останаха неприятно изненадани от високит...
Земетресение близко до България
ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).