"Света София" е вече джамия, но запазват иконите в нея

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (3)
10:01 / 13.07.2020
687
Иконите в катедралата "Света София" ще бъдат запазени. Това обеща говорителят на турския президент Реджеп Ердоган - Ибрахим Калин в специално изявление.

Той отхвърли и твърденията, че превръщането на катедралата в джамия ще навреди на световното историческо наследство.  Религиозната иконография в катедралата е правена през VI-ти век.

На въпрос какво ще стане с иконите, Калин съобщи, че "ще останат "недокоснати" за гледане на хора от всички вероизповедания".

В интервю за TRT World и BBC Калин подчерта, че превръщането на "Света София" - която 86 години работи като музей - в джамия, "има подкрепата на всички партии в Турция".

"Смяната на статута на катедралата има огромната подкрепа на всички политически партии – и опозиционните, и на републиканската партия", допълни той.

В опит да отхвърли твърденията, че световното историческо наследство на ЮНЕСКО ще бъде "засенчено или унищожено" с решението на Ердоган, Калин съобщи, че по линия на религиозната толерантност и съвместното съжителство на различните религии в Турция днес съществуват повече от 400 църкви и синагоги.

Калин обеща всички посетители да имат достъп до религиозното и историческо наследство на "Света София" – не само до иконите, до и до уникалната мозайка и стенописи.

Виж коментарите (3)
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Крепост, която познаваме от популярно ТВ предаване с български уч...
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
15 българи са арестувани в Испания
Спасиха 130 кита бяха в Австралия


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).