Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Световната банка ще ни съветва как да използваме геотермалната си енергия
Автор: ИА Фокус 15:01 / 04.05.2023Коментари (0)441
©
Министърът на енергетиката подписа споразумение със Световната банка за геотермална енергия, информира пресцентърът на министерството.

Днес министърът на енергетиката Росен Христов и Лесех Мелгаард, постоянен представител на Световната банка за България, Чехия и Словакия, подписаха споразумение за предоставяне на консултантски услуги за развитието на геотермалната енергия в България.

През следващите 24 месеца Световната банка ще предоставя техническа експертиза, базирана на най-добрите световни практики и идеи за управление на геотермалните енергийни ресурси в страната. Проектът се финансира по Плана за възстановяване и устойчивост и е част от неговото изпълнение.

"Днешното споразумение показва, че имаме ясна и правилна визия за развитието на сектора с фокус на беземисионните технологии и плътното използване на природните ресурси на страната ни. Усвояването на геотермалната енергия ще осигури разкриване на нови работни места и ще гарантира плавния преход към зелена енергия. Само за 8 месеца доказахме, че страната ни може да бъде желан и надежден партньор в енергетиката, като подобрихме сътрудничеството с институции като Световна банка и Европейска банка за възстановяване и развитие", заяви Христов.

От своя страна Лесех Мелгаард благодари на министъра на енергетиката и неговия екип за професионализма и активната работа по сключването на споразумението. "Радваме се да продължим партньорството си с България за устойчиво използване на природните й ресурси, както и да подкрепим усилията на страната за осигуряване на чисти енергийни ресурси в полза на своите граждани", каза още постоянният представител на Световната банка за България, Чехия и Словакия.

На срещата бяха обсъдени и възможностите за сътрудничество в други области на енергетиката, включително създаване на цялостна енергийна стратегия на страната, базирана на вече изработената визия и подпомагане на икономическото развитие на въглищните региони с фокус зелени технологии и производства.

Екипът на Световната банка ще предостави анализ, технически компетенции и препоръки за създаването и функционирането на геотермални лаборатории и геотермални центрове за високи постижения, включително в няколко български университета.

Като част от партньорството, финансовата институция ще подпомогне министерството при идентифицирането на обекти с добри перспективи за използване на геотермална енергия, включително за отопление и охлаждане и потенциал за производство на електроенергия. В цялостната оценка на съществуващите геотермални ресурси в страната, Световната банка ще предостави и добри практики за извършване на екологични и социални оценки.

Днешният договор е първият в обхвата на новото Рамково споразумение за възмездни консултантски услуги, подписано с правителството на България миналата година, чиято цел е да подкрепя със знания изпълнението на проекти в програмния период на ЕС 2021-2027 г.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: