Световният македонски конгрес: В България има всичко, но не и българи

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (18)
12:09 / 08.08.2012
2541
"В България има всичко, само не и българи". Това смята председателят на Световния македонски конгрес Тодор Петров. Повод за коментара му е интервю на българския евродепутат Андрей Ковачев, който посочи, че в България няма македонско малцинство.

"В България няма македонско малцинство, защото македонците са мнозинство", заяви Петров пред македонския вестник "Вечер". Според него въпросът не е дали македонците в Македония са българи, а има ли българи в България без македонски корени.

Тодор Петров дори сравнява България с Югославия. "Ако я разделите на Македония, Мизия и Тракия, от България няма да остане нищо", казва председателят на Световния македонски конгрес. Като основен проблем пред София, Петров изтъква процесите на емиграция и депопулация.

"Ромите и турците стават мнозинство и затова на София са й необходими македонците и Македония, за да запазят етническия баланс в пространството и времето".

"Не случайно Македония е най-голямата романтика за България. Културата и историята на македонците е вплетена като държавна култура и история на България и затова всичко е еднакво. Честваме едни и същи дати, събития и личности, само зависи кой от коя страна на границата е, за да каже - мои са. А в основата си никой от никого не краде нищо, защото основата на България е Македония", казва Тодор Петров.

И продължава с множество въпроси.

"Защо Световният български конгрес няма централа в София, а в столицата на Татарстан - Казан? Защо Тодор Живков своевременно каза на Стане Доланц: "как да поставя македонския въпрос в България, когато мнозинството от членовете на Политбюро на ЦК на БКП са македонци?" Защо Георги Димитров предлагаше на Тито

обединение на Пиринска с Вардарска Македония, обединение на македонския народ от двете страни на границата? Защо корените на съвременните българи като политическа нация ги връзват за Китай и Монголия, а упорито бягат от генезиса на Македония, империя чак до Индия?", пита Тодор Петров.

Накрая Тодор Петров заключва, че "в основата на Балканите е Македония".

"Не живеем на Балканския, а всички заедно на Македонския полуостров", казва още Тодор Петров, цитиран от в. "Вечер".

Източник: bTV


Виж коментарите (18)
Още новини от Международни новини:
Огромна инвестиция даде тласък на едно от най-известните летища
Почина известен писател
Кристалина Георгиева: ЕС не бива да бърза да изоставя Възстановит...
Еврокомисията погна Meta
Отиде си емблематичен холивудски актьор
Първите туристи в Гърция останаха неприятно изненадани от високит...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).