Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Течовете в неработещия Северен поток изпратиха цените на газа с 11% нагоре
Автор: Иван Христов 14:29 / 27.09.2022Коментари (0)494
©
След като вече бяха открити три теча в тръбопроводите Северен поток 1 и 2 на Балтийско море, властите в Германия, Дания и Швеция все още търсят причината за повредата. Необичайно силен спад на налягането вече беше открит в един от тръбопроводите в понеделник вечерта, пише германското издание Handelsblatt.

Междувременно съобщенията за щетите оказват натиск върху европейския пазар на природен газ. Европейският фючърс се покачи във вторник с 11,5% до 193,50 евро за МВч. Въпреки че в момента нито един от тръбопроводите не доставя газ за Европа, инцидентите породиха опасения за безопасността на газовата инфраструктура в ЕС.

"Едновременното сриване на трите офшорни тръбопровода от системата "Северен поток“ за един ден е безпрецедентно събитие“, заявиха от оператора Nord Stream AG  във вторник. "Все още не е възможно да се определи времева рамка за възстановяване на газовата инфраструктура".

Все още не е ясно какво е причинило течовете. Датските военноморски сили и германски специалисти в момента разследват инцидентите, съобщи информационната агенция DPA във вторник, позовавайки се на свои запознати източници. Все още не е изяснена причината за инцидентите.

Според Handelsblatt, най-вероятната причина е саботаж. А, ако е било атака, предвид техническата сложност, извършването му е възможно единствено от държавен актьор.

В доклад на Tagesspiegel също се говори за възможна атака. Вестникът се позовава на "лице, посветено на оценката от федералното правителство и федералните власти“.

Полското правителство не изключи, че откритите от датските власти течове по газопроводите Северен поток 1 и 2 се дължат на руска провокация. Страната е в ситуация на високо международно напрежение, каза заместник-министърът на външните работи на Полша Марчин Пржидач във вторник във Варшава. "За съжаление източната ни съседка води непрекъснато агресивна политика. Ако тя е способна на агресивна военна политика в Украйна, очевидно е, че не са изключени провокации, дори в секторите, които са в Западна Европа“.

Русия също не изключва саботаж или други причини. "Сега не може да се изключи нито един вариант“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков на въпрос дали саботаж може да е причината за спада на налягането.

Ръководителят на датския енергиен орган Кристофър Бьотцау не знае какво може да е причинило течовете. "Може да е корабокрушение, грешка в дизайна или умишлено действие“, каза той пред датското радио, добавяйки, че течовете, които се случиха почти едновременно, са "тревожни“.

Поради това енергийният орган инструктира държавната компания Energinet, която управлява датската енергийна инфраструктура, да повиши нивото на готовност за газовия и електрическия сектор до второто най-високо ниво. Изисква се по-високо ниво на бдителност, отбелязва агенцията.

В Швеция също властите все още не са установили какво е причинило трите теча, довели до пълен спад на налягането в тръбопроводите. Говорител на шведските морски власти не пожела да спекулира за причината за изтичането пред Handelsblatt. "Все още не знаем причината“, каза той.

Томас Кобергер, бивш ръководител на Шведската енергийна агенция и сега професор по енергийна политика в университета Чалмърс в Гьотеборг, не вярва това да е случайност. "Много е малко вероятно случайни събития да доведат до повреда на двата тръбопровода“, отбеляза той пред шведската информационна агенция TT.

Датските власти помолиха корабите да избягват остров Борнхолм, тъй като течовете са близо до брега. Самолети трябва да летят и над засегнатите райони в Балтийско море на височина най-малко хиляда метра. Дания изпрати фрегата в района, за да наблюдава корабния трафик. Според Германската екологична помощ (DUH) няма опасност за околната среда.

Федералната мрежова агенция оценява последиците от повредата на двата тръбопровода за германското енергоснабдяване като незначителни. В началото на септември Русия спря доставките на газ по газопровода Северен поток. Руската държавна компания Газпром вече спря доставките си по тръбопровода във връзка с изтичане на петрол в компресорна станция Портовая.

"Ние сме в процес на изясняване на ситуацията тук в сътрудничество с Федералното министерство на икономиката и съответните власти. В момента не знаем причините за спада на налягането“, заяви говорител на властите. "Не виждаме никакви ефекти върху сигурността на доставките“.



Още по темата: общо новини по темата: 243
16.02.2024 »
03.02.2024 »
23.01.2024 »
09.01.2024 »
28.11.2023 »
11.11.2023 »
предишна страница [ 1/41 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: