Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Тежка болест по маслиновите дръвчета заплашва да срине сектора
Автор: Екип Burgas24.bg 14:51 / 14.04.2020Коментари (0)691
©
Смъртоносен патоген, засягащ маслиновите дървета в Европа, може да коства на икономиката над 20 милиарда евро.

Експерти моделираха бъдещите най-лоши въздействия на патогена Xylella fastidiosa, който е убил части от много дървета в Италия, съобщава Би Би Си.

Разпространена от насекоми, бактерията в момента представлява потенциална заплаха за маслиновите насаждения в Испания и Гърция. Заболяването може да увеличи разходите за зехтин за потребителите.

Ксилелата се счита за един от най-опасните патогени за растенията навсякъде по света. В момента няма лек за инфекцията. Тя може да зарази дървета от череши, бадеми и сливи, както и маслини.

Че е тясно свързана с маслините се разбра през 2013 г., когато беше открит щам в дървета в Пулия в Италия. Тя се предава от насекоми, смучещи сок. Инфекцията ограничава способността на дървото да поема вода и хранителни вещества и с течение на времето изсъхва и умира. Растенията, заразени с бактерията, трябва да бъдат унищожени, за да се предотврати разпространението

В Италия последствията от разпространението на болестта са пагубни, като се очаква приблизително 60% спад в добивите от първото откритие през 2013 г.

"Щетите по маслините причиняват и обезценяване на стойността на земята и на туристическата привлекателност на този регион", казва д-р Мария Сапонари от Института за устойчива защита на растенията в Италия. "Това има сериозно влияние върху местната икономика и работните места, свързани със селското стопанство."

Както и в Италия, бактерията вече е открита в Испания, Франция и Португалия.

В момента борбата с нея включва изкореняване на заразени дървета и опит за третиране на растителния материал и насекомите, които разпространяват болестта.

Но ако тези мерки се провалят, какво ще бъде финансовото въздействие на инфекцията?

В ново проучване, свързано с това, изследователите моделираха различни сценарии, включително какво би се случило с всички плодове поради смъртта на дърветата.

Те сравниха този най-лош случай със сценарий, при който се извършва присаждане с устойчиви сортове.

Екипът направи прогнози за Италия, Испания и Гърция, които според тях представляват 95% от производството на зехтин в Европа.

В Испания, ако инфекцията се разшири и по-голямата част от дърветата се заразят и умрат, разходите през следващите 50 години могат да достигнат до 17 милиарда евро.

Подобен сценарий в Италия ще възлиза на над 5 милиарда, докато в Гърция загубите ще бъдат под 2 милиарда.

Ако скоростта на заразяване се забави или вместо това се засадят устойчиви сортове, тогава тези разходи ще бъдат значително намалени.

Въпреки това авторите вярват, че каквото и да се случи, вероятно ще има ударно въздействие върху потребителите.

"Очакваният ефект може да бъде да има недостиг на доставки", заяви водещият автор Кевин Шнайдер от университета Вагенинген в Холандия.

"И бих очаквал цените да се повишат", допълни той.

Авторите казват, че макар анализът им да разглежда икономиката, има и заплаха от потенциално големи туристически и културни загуби, причинени от бактерията, които не могат да бъдат игнорирани.

"Историите за заразени овощни градини, които са наследени през поколенията, не са приятни", каза д-р Шнайдер. "Това е същата овощна градина, по която някога са работили техните баби и дядовци. И така, как да съпоставите икономическата загуба с нещо подобно. Стойността на загубата за културното наследство би била много по-голяма, отколкото бихме могли да изчислим."

Има все по-голям брой научни инициативи за опит за водене на борбата с бактерията, включително използване на клейове, отблъскващи насекоми, вегетативни бариери и генетичен анализ, за да се определи защо някои растения са по-податливи на инфекцията, отколкото други.

В крайна сметка изследователите смятат, че за победа на патогена ще са необходими дървета, които са устойчиви на болестта.

"Търсенето на устойчиви сортове или имунизиран вид е една от най-обещаващите и екологично устойчиви дългосрочни стратегии за контрол, за които Европейската научна общност полага съответните изследователски усилия", заяви д-р Сапонари,

"Устойчивите стратегии за намаляване на популацията на насекомите са другият стълб за контрол на болестта. В тази връзка механичната намеса за премахване на плевелите през пролетта е едно от най-ефикасните приложения за намаляване на популациите на насекомите", добави тя.

Въпреки че е установено, че два сорта маслиново дърво показват известна устойчивост, авторите призовават за значително подобряване на изследванията в тази област.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: