Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Тежка изборна битка в Унгария
Автор: Екип Burgas24.bg 10:33 / 03.04.2022Коментари (0)485
©
Тежка изборна битка в Унгария. Унгарците гласуват за парламент, а резултатите от вота ще определят дали премиерът Виктор Орбан ще управлява още един - четвърти мандат.

За първи път опозицията в Унгария се обедини и избра общ кандидат - Петер Марки-Зай, който се изправя срещу Виктор Орбан. Освен изборите, днес унгарците трябва да гласуват и в референдум дали в училищата да се преподава съдържание, свързано със сексуалната ориентация.

Ако унгарската политика беше кубчето на Рубик, то Петер Марки-Зай щеше да бъде онзи елемент, който довежда до правилното подреждане на механичната главоблъсканица. Поне така гледа опозицията на ролята, която може да изиграе 48-годишният икономист в изборите.

Безпартийният кмет на малък град в Унгария, баща на 7 деца през есента изненадващо спечели изборите за кандидат на опозицията. Пребори опитни политици като Клара Добрев и успя да обедини 6 опозиционни партии около себе си.

Той обещава да се бори с корупция, да намали разделението в обществото, да организира референдум за промяна в конституцията и да работи за приемане на еврото. И най-вече обещева да победи Орбан.

"Има само един шанс да сменим Виктор Орбан, да задържим младите хора и да повишим благосъстоянието в Унгария", казва Марки-Зай.

Виктор Орбан управлява Унгария от 12 години и има амбициите да остане на власт поне още 4. За разлика от 2018, когато Орбан удържа наистина внушителна победа, днес състоянието на унгарската икономика не е толкова добро. След трудни две години на пандемия инфлацията в Унгария е рекордно висока.

За много от сънародниците на Орбан той се справя добре с кризата. Правителството вдигна бюджетните заплати, даде големи данъчни облекчения на семействата с деца и на младите. Реагира бързо и въведе регулирани цени на горивата, енергията и на основни хранителни стоки.

Войната в Украйна, обаче, измести фокуса на предизборната кампания. Критикуван от години, заради добрите си отношения с Русия, Орбан трябваше да балансира между спазването на европейската политиката и запазването на добрия тон с Москва.

"Левицата смята, че войната в Украйна е нашата война. Това е грешка. Това не е нашата война. В тази война ние не можем да спечелим нищо, но можем губи всичко", заяви Виктор Орбан.

Интригата около изборите ще е голяма, твърдят политическите анализатори, защото какъвто и да е резултатът - за първи път 16 години опозицията се явява на изборите с шанс за победа.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Бум на коклюш в България
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: