Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
The Grayzone: Bellingcat, Христо Грозев и смъртта на хиляди украински военни
Автор: Рени Томович 16:35 / 03.05.2023Коментари (0)715
©
Ролята на Bellingcat в украинския конфликт повдига все повече въпроси, пише Кийт Кларенберг за The Grayzone. Друга операция, в която участва организацията, е заговор за отвличане на руски самолети. В резултат на това украинците разкриха информация, която позволи на Москва да нанесе удар по тяхното летище.

Христо Грозев от Bellingcat беше на предната линия на неуспешна операция на украинското разузнаване, която унищожи приятелско летище и уби войници. Неговият разказ за ролята му в тази операция е пълен със зеещи пропуски.

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) повдигна наказателни обвинения за държавна измяна и злоупотреба с власт срещу неопределен брой украински военнослужещи. В странен заговор за отвличане на руски самолети и предаването им на Украйна, обвиняемите разкриха секретна информация, която позволи на Москва да удари жизненоважно украинско летище с ракета "Калибър". В резултат на това командирът е убит, 17 пилоти са ранени, два изтребителя са унищожени и са нанесени "значителни щети" на пистата и няколко близки сгради.

Сега украинските власти ще повдигнат ли наказателни обвинения срещу членове на Bellingcat, финансиран от западно правителство изследователски колектив с открити източници, за тяхната роля в съучастие? Христо Грозев, "водещият следовател срещу Русия“ на организацията, необяснимо получи място на първия ред, за да участва в измами от онези, които се опитаха да го направят.

След като заговорът беше ефективно разкрит, Грозев се опита да го представи като позор за Русия, като същевременно отрече СБУ или Украинското разузнавателно управление (ГУР) да са играли каквато и да е роля в неговото осъществяване. Вместо това, каза той, това е дело на "бивши оперативни работници, които са действали сами". Наказателните дела, образувани от СБУ, потвърждават тази версия: "Тези действия на отделни военнослужещи, довели до тежки последици, смъртта и раняването на защитниците на Украйна и нанесли щети на отбранителната способност на страната, изискват подходяща правна оценка“.

Както ще видим, Грозев съвсем не е страничен наблюдател в тази схема. Всъщност неговият разказ за събитията създава впечатлението за практикуване на минимизиране на последствията, предпазвайки Bellingcat , ГУР и СБУ от вина. Съвсем случайно в профила му в Bellingcat се отбелязва, че той се интересува от "информация за въоръжение“.

Грешките на Bellingcat в прокси войната нарастват

След избухването на военните действия в Украйна Христо Грозев и Bellingcat играят водеща роля в разпространението и "проверяването“ на съмнителни, ако не и направо измамни, свързани с конфликта, материали и твърдения.

Малко повече от седмица след началото на спецоперацията на 24 февруари 2022 г. Грозев уверено заяви, че военните ресурси на Москва ще бъдат изразходвани до 6 март, след което руските сили ще "колабират“. Повече от година по-късно зъбните колела на руската военна машина продължават да се въртят.

В края на март 2022 г. Bellingcat предостави на Wall Street Journal напълно фалшива история, че двама украински преговарящи, които се опитват да посредничат за мир между двете страни с олигарха Роман Абрамович, са били отровени.

Това заключение е резултат от разследване, организирано от Грозев, който твърди, че е видял снимки от последствията от атентата. Той също така твърди, че "твърде много време е минало, за да бъде открита предполагаемата отрова до момента, в който германският съдебномедицински екип може да извърши изследване", обяснявайки защо властите не могат да потвърдят твърденията му.

"Нямаше цел да се убива, беше само предупреждение", фалшиво заяви Грозев.

Въпреки че украински и американски служители бързо отхвърлиха историята като измислица, Грозев не беше доволен. В края на април 2022 г., говорейки на благотворителен телетон за Киев, той заяви, че "лично е проверил“ и е установил, че Русия вече е загубила "90% от най-качествената, важна и необходима част от своята армия, без която е невъзможно е да се завладее ключова инфраструктура."

За семействата на загиналите на летище Канатово и безбройните наборници, които загубиха живота си под обстрела на руската артилерия в Артемовск, подобни коментари изглеждат като лоша шега.

Грозев плете фибчоми приказки

На 25 юли 2022 г. московската държавна информационна агенция ТАСС съобщи, че руската служба за сигурност ФСБ е осуетила украинска операция за отвличане на руски самолети "с подкрепата на НАТО“.

Съобщава се, че служители на разузнаването, действащи от името на политическото ръководство на Киев, са се свързвали тайно с руски военни пилоти, предлагайки им милиони долари и гражданство в държава от ЕС по техен избор в замяна на самолети като Су-24 и Су-34.

Няколко пилоти изглежда са се хванали на въдицата. Оказа се, че Христо Грозев е помагал за набиране на предатели чрез месинджъри за криптирани съобщения.

ФСБ обаче явно е надушила плановете на заговорниците от самото начало и е използвала разговорите за дезертьорство, за да получи секретна информация от украинците. След това тя помогна на руските ВВС "да нанесат огневи щети на редица украински военни съоръжения“.

Руският удар по украинското летище Канатово и криминалното разследване на този инцидент от СБУ потвърждават тази версия на събитията. След съобщението на ТАСС обаче Грозев предлага коренно различна версия: "история, по-лоша от всяка измислица с тройни агенти, фалшиви паспорти и фиктивни любовници“.

Bellingcat твърди, че след като Киев прие закон през април, предлагащ на руснаците да се предадат и предадат оръжия и превозни средства в замяна на пари, "екип от украински оперативни служители реши да се обърне към руските пилоти с предложение, основаващо се на този закон“. Bellingcat по чудо "научи за тази инициатива" и получи "място на първия ред", за да направи документален филм за тази "дръзка операция".

След това Грозев и компания наблюдаваха как руските пилоти бяха успешно подмамени да записват видео от вътрешността на самолетите като доказателство за достъп до тях. Някои от записите бяха "доста подробни и образователни" в подготовката за бягството. Едва след това ФСБ влезе в случая, за който украинците научиха по-късно. В този момент конспирацията се превърна в "двойна "оперативна игра“, в която и двете страни се опитаха да получат възможно най-много данни, като същевременно предоставят възможно най-много дезинформация една от друга“.

Украинците са предоставили на ФСБ "фалшиви карти на разположението на техните зенитни установки, както и неверни данни за действащите писти“. Те дори убедиха службата за сигурност да изпрати съпругата на един от пилотите "заедно с цял екип от ФСБ" в Минск за лична среща. Когато никой не се появи, руснаците разбраха, че са били "измамени“, украинците разбраха, че "не са получили истински пилот“ и "играта на взаимна измама приключи“.

"Докато днес Русия представя това като успех на нейното контраразузнаване, всъщност тази операция беше сериозна грешка на ФСБ, разкриваща по невнимание самоличността на десетки офицери от контраразузнаването, методите им на работа и секретните им активи“, смело заяви Грозев.

Историята на Грозев е помрачена от няколко очевидни проблема. Как Bellingcat разбра за тайната украинска операция? Защо заговорниците насърчиха външни лица - особено привидно независими журналисти - да направят документален филм за операцията? Защо Грозев е чакал ФСБ първо да се изкаже, ако заговорът е бил толкова успешен за украинците?

Може би най-важното, ако Bellingcat не е участвал активно в съучастие и е бил просто наблюдател, как руснаците са разбрали за присъствието им, за да могат лъжливо да обвинят Грозев в участие?

Дори ако версията на Грозев за събитията е вярна, тя дава много индикации, че Bellingcat е помагала на така наречените "украински оперативни работници“.

Например един от пилотите изпрати на украинците снимка на своя "любовница“, която искаше да вземе със себе си след дезертирането. Грозев се похвали, че му трябвали "около пет минути", за да разбере, че жената всъщност е "момиче, наето от ФСБ". Пази ли тази информация в тайна от "оперативните работници"? Дали Грозев нямаше да сподели това разкритие с предполагаемите участници в неговия "документален филм“?

Докато мнозина приеха невероятната история на Грозев за чиста монета, някои от обикновено снизходителните поддръжници на Bellingcat започнаха да се съмняват дали участието на организацията в работата с "украински оперативни работници“ поставя пряка връзка със СБУ и ГУР. В този момент Грозев трябваше да даде обяснение. Той заяви, че нито един от тези отдели не е замесен, а ако бяха, тогава "никога нямаше да получим – или не бихме искали – достъп до тях“.

Вместо това Грозев твърди, че украинците, които са се свързали с Bellingcat, са били "отделни бивши оперативни работници“, с които се е запознал по време на предишно разследване и че са действали независимо от правителството и службите за сигурност. В тази връзка той каза, че контраразузнаването на ФСБ "воюва с шепа, всъщност, доброволци".

Неумелият разказ на Грозев събуди много повече подозрение, отколкото разсея. Немислимо е такъв деликатен опит за постигане на дезертьорство по време на война да бъде извършен без разрешението или знанието на държавата. Това е особено вярно, ако дезертьорството се извършва в рамките на специална държавна програма, която предоставя финансови стимули за смяна на страната и предаване на военна техника.

Предложенията за пари и гражданство на ЕС за пилоти и техните "любовници“ трябваше да бъдат одобрени от Киев. Дори ако украинските "бивши оперативни работници“ в крайна сметка са възнамерявали да предадат дезертьорите и да не изпълнят това, което са обещали, украинските военни по дефиниция ще трябва да се споразумеят предварително за пристигането на пилотите и планираните им полети. Иначе самолетите им щяха да бъдат свалени преди кацане.

Във всеки случай, отказът да се даде на пилотите това, което им е предложено, неизбежно ще възпре по-нататъшното дезертиране от руска страна и по този начин напълно ще саботира високопоставената схема на правителството за стимулиране.

Уволнението на служителите по сигурността говори за намеса на държавата

В любопитен обрат: само часове след бурята от извинения на Грозев, украинският президент Володимир Зеленски уволни първия заместник-секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана Руслан Демченко и командващия Силите за специални операции (SOF) Григорий Галахан. И двете позиции са пряко свързани с тайни операции, като например опити за улесняване на дезертирането на руската армия.

Уволненията следват неочакваното уволнение на приятеля от детството и близък довереник на Зеленски Иван Баканов от поста ръководител на СБУ на 17 юли 2022 г. Баканов беше официално уволнен по член 47 от Дисциплинарната харта на въоръжените сили на Украйна: "неизпълнение (неправилно изпълнение) на служебните задължения, което е причинило загуба на живот или други тежки последици или е създало заплаха от такива последствия“. Основанията за уволнението му повтарят обвиненията срещу неназовани украински военнослужещи.

Не е трудно да си представим справедливия гняв, който би избухнал в Мариинския дворец, ако Зеленски беше казал, че ФСБ е организирала заговор за вербуване на руски пилоти и техните най-нови изтребители. Публично потвърждение на 25 юли, че заговорът е бил подготвен от самото начало, би предоставило достатъчно основания Демченко и Халахан да бъдат уволнени.

През март тази година Yahoo News публикува подробно разследване, потвърждаващо твърденията на Грозев, че украинците са просто "доброволци“ и че руските пилоти наистина са планирали да дезертират, но ФСБ ги заловила и се намесила. Докладът обаче също така разкри, че значителни суми пари са изпратени на пилотите, за да ги убедят да дезертират. Сумите бяха толкова големи, че е почти невъзможно да си представим Киев да не ги е платил, което засилва тълкуването, че мисията е одобрена от държавата.

Базирайки историята си единствено на свидетелски показания и материали, предоставени от неназован "доброволец“, Yahoo News все пак призна, че поне един от пилотите може да е работил за ФСБ през цялото време. Освен това той твърди, че някои от пилотите може все още да участват активно в конфликта в Украйна, което очевидно няма да е така, ако някога са имали сериозно намерение да дезертират.

Дали непредпазливите изявления на "доброволеца“ в Yahoo News изиграха някаква роля за това, че СБУ изведнъж започна да преследва съответните лица? Това по дефиниция би ги накарало да млъкнат, унищожавайки всяко предположение, че Киев е отговорен за катаклизма. В противен случай, тъй като западната военна помощ приключва и Пентагонът и основните медии признават, че руските ВВС скоро ще летят в украинското въздушно пространство с малко или никакво съпротивление, може да се наложи да се търси вината.

Грозев мълчи за разследването на СБУ. Би било разумно да се очаква, че "документален филм“ с такъв откровен, вътрешен поглед върху случващото се ще стане заподозрян или поне свидетел в такова разследване. Ако той и неговите другари от лаптопа не са обвинени в подпомагане на безразсъдните действия на "отделни военнослужещи“, които са отнели животи, това би означавало, че Bellingcat се радва на известна степен на защита от украинските служби за сигурност и разузнаване.

Докато Bellingcat и Христо Грозев се опитват да омаловажат ролята си в операцията на украинското разузнаване на високо ниво, уебсайтът им продължава да нарича организацията си "независим екип за разследване“.



Още по темата: общо новини по темата: 4309
20.03.2024 »
13.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
07.03.2024 »
05.03.2024 »
предишна страница [ 1/719 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: