ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Това е най-скъпият сладолед в света, заслужава ли си? | ||||||
| ||||||
Рекордът на Гинес за най-скъп сладолед в света вече има своя нов собственик - японската компания Cellato. Тя създаде студеното изкушение, което носи името Биякуя (Byakuya - "бяла нощ" на японски) и струва цели 6380 долара за една порция. Рецептата на сладоледа се разработва в продължение на година и половина от главния готвач на фюжън ресторанта RiVi в Осака Тадайоши Ямада. След много проби и грешки, той създава умел микс между европейски и японски съставки - само най-скъпите, редки и отличителни. Фантастичната цена се дължи именно на тях. Едната е бял трюфел, отглеждан в Алба, Италия, чиято цена е над 15 хиляди долара за килограм. Използва се и утайка от саке, която е отпадъчен продукт от производството на японската алкохолна напитка от ориз. Вложени са и ядливи златни листа, които завършват визията на скъпото сладоледено изкушение, поръсено и с два вида италианско сирене. На сайта си Cellato нарича произведението си джелато, което говори за по-плътна текстура и по-нисък процент мазнини. Сладоледът е наличен за продажба само в Япония и се доставя директно на купувачите, предава CNN, цитира lifestyle.bg. Не по-малко интересен е и препоръчителният начин за консумация на скъпото сладоледено изкушение. Производителят съветва да се остави да се размрази на стайна температура или за минута-две в микровълновата. А когато добие по-мека текстура, в него да се сипе белият трюфел и да се смеси с ръчно изработената метална лъжица, която идва заедно с порцията. Комбинира се прекрасно както със саке, така и с френско бяло вино. Плановете на Cellato не се изчерпват с получаването на рекорд на Гинес, защото, по думите им, тяхната мисия е да създават не просто ужасно скъпи десерти, а истински кулинарни преживявания. Марката вече предлага сладолед с черен трюфел, а се очаква скоро да пусне на пазара и вкусове с хайвер и шампанско. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Рибар от "Ченгене Скеле" разказа за опасната риба групер в Черно море
10:25 / 12.05.2024
Сигнал на майка от Бургас: Въведоха такса "вадене на кърлеж"
12:39 / 12.05.2024
Млада поетеса от Бургас прослави България на световен конкурс
12:27 / 12.05.2024
Очаква се в Община Бургас да постъпят нови средства
23:14 / 11.05.2024
Собственик на 20-годишен автомобил няма да може да го продаде у нас
13:34 / 11.05.2024
Първи кадри от катастрофата, която затвори стария път за морето
10:30 / 13.05.2024
Времето отново се обръща, гръмотевичните бури над Бургас вече са факт
15:48 / 12.05.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета