Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Турция изяви готовност да помага на България в опазването на Странджа
Автор: Екип Burgas24.bg 09:15 / 24.06.2014Коментари (1)1022
©
Зекерия Мере: "Трябва от някъде де се започне! Нека хвърлим камъка в езерото и както образуващите се вълни - нашите добри идеи да обхващат все повече и повече хора, желаещи да спасим природата на нашата планета". Това каза директорът на Регионалната дирекция по горите в Истанбул на състоялия се в Къркларели двудневен семинар за добрите практики по превенция на горските пожари на тема "Чрез превенция да съхраним природната красота на Странджа - Йълдъз планина."

Красивата и мистична Странджа планина още веднъж събра участниците в проекта "Странджа-Йълдъз е планината без пожари", за да обменят опит и синхронизират действията си в стремежа за нейното опазване. Няколко дни след приключването на семинара у нас Къркларели посрещна българските гости от Регионална дирекция по горите - Бургас на своя територия.

На перфектно изпълнена демонстрация по гасене на горски пожар с участие на екипи по земя и въздух, ръководена от Сауд Кетен - началник на отдел "Пожарна безопасност" към Районна дирекция по горите - Истанбул станаха свидетели служителите на двете дирекции и отразяващите журналисти. Въпреки лошото време, вятъра и дъжда, турските специалисти се представиха в блестяща форма и демонстрираха завиден професионализъм. Запаленият пожар в местността Бабатепе беше овладян за минути с цялата налична техника - противопожарни автомобили, грейдер и хеликоптер, който долетя от Истанбул, изсипвайки 600 л. вода. От сигнала за пожара до пристигането на техника и хора на мястото - нормативът е 17 минути, а за рисковите гори - 14 мин. Този норматив е отчетен през 2013 г., докато 10 години по-рано той е бил - 40 минути.

На разбора на мероприятието директорът на Горско стопанство - Къркларели - Нюфер Явуз приветства с добре дошли гостите и сподели опита на работа на екипите, с които разполага, представяйки регионалната дирекция.
Българският му колега - Митко Митев, директор на Регионалната дирекция по горите в Бургас благодари за топлото посрещане, за професионалната демонстрация и изрази надеждите си, че съвместните усилия за опазването на Странджа планина ще дадат положителен резултат.

"Горите на територията на Турция обхващат 27 %, а на регион Истанбул те са 47 %, като 12 млн. хектара са податливи на горски пожари, каза Зекерия Мере. Нашата стратегия за борба с обхваща няколко насоки - превантивни мерки, ранно предупреждаване, бърза и ефективна реакция за потушаване, компетентни мерки за запазване на горския фонд след пожар и незабавното му залесяване, като разбира се намесата на човешкия фактор е от решаващо значение. Затова много се държи на обучението на персонала. 19 000 души дейно участват в борбата срещу горските пожари в Турция. В нашата страна пожари са обявени в по-висока степен на риск и са елемент на националната сигурност. Видеонаблюдението, оповестяването и синхронизацията на работата в цялата страна е на много високо ниво.

Мере сподели опит при използването не само на наземните, но и на въздушните средства - самолети за гасене, хеликоптери, които са популярни от 1995 година насам в Турция. През последните години се разчита най-много на хеликоптерите. За 2014 г. дирекцията разполага с 5 броя самолети, от които 1 разузнавателен и 4 амфибии, като хеликоптерите, които ще дежурят, ще бъдат два.

В наличност са 48 пожарни коли и 36 наблюдателни кули. В страната те са общо 776 на брой. На 15-та секунда пожарът трябва да бъде открит и съобщението - подадено до Дирекция на ГС и РДГ. В 87 наблюдателници има 174 камери, а през тази година ще бъдат сложени още 10.

Поддържаните горски пътища осигуряват достъп на всички коли. Всяка година се строят 40-50 км нови, а наличните се поддържат в добро състояние. Същото важи и за просеките. В гората има и водоснабдителни съоръжения, които са източник на вода за противопожарните автомобили и хеликоптери.

"Водим истинска война с това природно бедствие", каза Зекерия Мере. "За нас е гордост, че на фона на увеличаващите се пожари през последните 10 години загубите на площи намаляват".

Той изрази готовност турската страна да оказва помощ в българската част на Странджа при необходимост, като припомни, че през 2012 г. пожар изпепели 80 000 дка гори в близост до гр. Средец, но Министерството на външните работи на България не разреши намеса с техника от турска страна.

"Трябва да бъдем единни в борбата за опазване на природата", каза като заключение инж. Зекерия Мере. "Не само в конкретния случай със Странджа планина или горските пожари. Всички ежедневно, ежечасно ставаме свидетели на променящите се климатични условия, предизвикани от нарушените от човека природни закони, или от нашето бездействие. Трябва от някъде де се започне".









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 24.06.2014 г.
0
 
 
Те изсякоха гората! Какво ще и опазват сега!?
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: