Турската лира достигна ново рекордно дъно

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:52 / 27.05.2023
895
Рекорден спад на турската лира ден преди балотажа на президентските избори при съседите.

На финалната права един срещу друг се изправят действащият президент Реджеп Ердоган и основният му опонент Кемал Кълъчдароглу.

Втората битка за Турция ще е по-непредсказуема от първата, смята политическия консултант Неджати Йозкан. Според човека, грижил се за кампаниите на кмета на Истанбул и редица други политици в Турция, голямата борба ще е разпределянето на гласовете на третия кандидат.

"Попитахме ги кой кандидат ще подкрепите. 45 процента от тях казаха ще гласувам за Кълъчдароглу, 20 процента от тези избиратели казаха – ще гласувам за Ердоган. И останалите заявиха – няма да гласувам. Така че първото и най-голямо парче от пая ще дойде от подръжниците на Синан Оган", споделя пред Нова телевизия Неджати Йозкан от Международната асоциация на политическите консултанти.

Състезанието между двамата опоненти се е променило коренно в последните дни, твърди Йозкан.

"Кълъчдароглу използваше езика на надеждата, преди и по време на първия тур, сега той залага по-скоро на езика на страха, както Ердоган. Така че два езика на негативното говорене се състезават в момента", допълва той.

Много непредсказуеми са ходовете на Ердоган, смята политическият консултант, и не е за подценяване преднината му от първия тур.

"Той има 4 процента преднина, той може да я използва и чисто психологически, за да накара своите симпатизанти да отидат до урните. Но част от тези избиратели са разочаровани, защото Ердоган не успя да спечели от първия тур", обясни Йозкан.

Изненада за голямата част от хората в Турция се оказва голямата подкрепа за Ердоган в районите, пострадали от земетресенията, пише Novini.bg.

"Ердоган каза на тези хора, че ще построи техните къщи. Половината ще се платят от правителството, а останалата част хората ще изплащат за период от 20 години. Кълъчдароглу им обеща, че ще ги построи държавата. Но това беше много невероятно обещание за хората и те избраха да се доверят на Ердоган. Защо? Защото в историята на Турция правителството никога не е правило нещо за хората, без да иска пари", отбелязва още той.

Виж коментарите (0)

Още по темата (17):
02.04.2024 Проф. Владимир Чуков: 3.5 милиона турци гласуваха във вреда на Ердоган. Той няма да посегне на Конституцията!
31.03.2024 Стрелба в избирателна секция в Турция: Един загинал и 12 ранени
06.06.2023 Георги Димов за кардиналните направления след преизбирането на Ердоган за трети път
03.06.2023 Карадайъ в Анкара за третия мандат на Ердоган
03.06.2023 Радев и Столтенберг говориха за сигурността в Източна Европа
30.05.2023 Георги Димов: В Турция се запазва статуквото и се отлагат по-добрите
времена 
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Крепост, която познаваме от популярно ТВ предаване с български уч...
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
15 българи са арестувани в Испания
Спасиха 130 кита бяха в Австралия


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).