Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Турската лира се срина до 11 стотинки, пак ще има набези към Одрин
Автор: Екип Burgas24.bg 08:39 / 20.12.2021Коментари (0)1123
© EPA/БГНЕС
Турската лира удари ново дъно, като цената ѝ падна на 11 български стотинки за една лира. Инфлацията в Южната ни съседка пък стигна 21% за година. 

55% е загубата в стойността на турската валута тази година, 37 от тези проценти са изгубени само през последните 30 дни. Но турският президент Реджеп Ердоган продължава да настоява за ниски лихвени проценти, а икономисти го критикуват за безразсъдната му икономическа политика. 

"Опозицията не може да приеме нашата решителност по отношение на лихвените проценти, но винаги съм казвал, че съм против тяхното повишаване.

Както понижихме инфлацията до 4%, когато дойдох на власт, така рано или късно ще я понижим пак, но няма да позволя хората да бъдат смазани от лихвени проценти“, заяви Реджеп Ердоган на среща с африкански младежи, състояла се вчера, но излъчена днес по турските медии.

Турският президент обяви 50-процентно увеличение на минималната заплата, което се очаква допълнително да засили инфлацията. Прогнозите са тя да надхвърли 30 на сто следващата година. 

В същото време турците се борят с недостиг на лекарства заради срива на турската лира.

Със срива на турската лира бяха заличени спестяванията на хората, основни стоки станаха скъпи, а милиони турци вече живеят под официалния праг на бедността.

Има недостиг и на вносни лекарства в общо 27 000 аптеки в цяла Турция за редица заболявания от диабет до рак, сърдечни болести и грип.

Според Турската фармацевтична асоциация през ноември има недостиг на 645 лекарства, фармацевти от аптеките твърдят, че броят им е около 1000 .

"За съжаление, продължаваме да не можем да намираме лекарства, като се започне от сиропи за кашлица за деца, медикаменти за диабетици и за високо кръвно. Изглежда, че този проблем ще продължи с месеци", сподели жител на югоизточната ни съседка.

Особено трудно е да бъдат открити сиропи за кашлица за деца, казва 62-годишният Емин Дурмуш, който търси лекарство за 5-годишния си внук:

"Изписаха лекарство на внука ми и за трети път идвам до аптеката, но няма. Има друго лекарство - заместител, написаха ни нова рецепта, пак идвам до аптеката и пак няма. Не знам какво да правим."

Министърът на здравеопазването Фахретин Коджа прехвърли вината върху фармацевтичните компании, които по думите му "се опитват да продават на Турция скъпи лекарства“.

Отчасти проблемът се дължи и на регулацията за лекарствата в Турция - здравното министерство определя стандартна цена през всеки февруари, базирана на настоящия обменен курс на валутата.

Цените в момента са определени при курс малко под 5 лири за 1 евро, а реално в момента едно евро се продава за почти 20 лири, съобщи БНР.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: