Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Турският бизнес: България е много важна държава за нас
Автор: Екип Burgas24.bg 09:29 / 08.02.2021Коментари (0)527
© БГНЕС
България е не само съсед за Турция, но и врата към Европа. Това заявява председателят на турско-българския бизнес съвет - Зеки Саръбекир, в писмено изявление.

"България е много важна държава за нас. Тя е не само наш съсед, но и нашата врата към Европа. По-голямата част от износа за Европа, който съставлява половината от целия износ на Турция, преминава през България. Над един милион тирове годишно пренасят търговски стоки през България от ГКПП Капъкуле, Дерекьой и Хамзабейли." - посочва Саръбекир.

По думите му, стокообменът, който Турция реализира с България, е в размер на 4,5 милиарда долара годишно. Той е балансиран, тъй като износът на Турция за България възлиза на около 2,4 милиарда долара, а на България за Турция - 2,1 милиарда долара.

"През 2021 г.планираме да увеличим взаимния стокообмен до пет милиарда долара, а през 2023 г. очакваме да достигне 6-7 млрд. долара", допълва председателят на турско-българския бизнес съвет, който функционира в рамките на Съвета за външноикономически връзки на Турция (ДЕИК).

Зеки Саръбекир предлага да се създаде съвместен логистичен център с България в Европа, както и да се активизират ро-ро превозите.

"20 процента от нашия износ за Европа може да транспортираме с влак. Ро-ро превозите са добра алтернатива за тир-транспорта. България разполага с пристанищата Варна и Бургас, Румъния с Костанца. Бари в Италия също е важна точка, но важното е да преференцираме алтернативни канали. Нашето търговско министерство също акцентира върху създаването на логистични центрове. Осигурявайки по-бързо преминаване на тировете през България и Балканите, можем да създадем съвместен логистичен център в Европа, откъдето да ги разпределяме.

При положение, че въведем система за преминаване с код или баркод, през митниците ще преминават два пъти повече тирове, отколкото сега. Това ще означава най-малко 20 процента приходи за износа." - прогнозира Саръбекир.

Според него, България притежава сериозни предимства за турските предприемачи. Той подчертава, че това се дължи главно на факта, че българското правителство е определило приоритетни сектори, в които инвестиционните разходи са по-ниски, съобщава БНР.

"Индустриалните зони в България също предлагат достъпни цени. Освен това инвестициите се подпомагат от общините, местните и чуждестранните търговско-промишлени камари и държавата.

От друга страна, тъй като България е член на ЕС, тя се възползва и от еврофондовете. Средства като иновации и конкурентоспособност, развитие на човешките ресурси и развитие на селските райони могат да се използват за развитие на бизнеса." - отбелязва Саръбекир.

По думите му, от България се реализира достъп до пазарите на ЕС, балканските страни и Китай, и други пазари през Черно море.

"Автомобилната индустрия и индустрията за резервни части, химическата, стъкларската промишленост, производството на опаковки са секторите, в които основно инвестират турските бизнесмени.

Освен това нашите предприемачи се включват в проекти и участват както като основен изпълнител, така и като подизпълнители в инфраструктурни и строителни проекти, пречиствателни съоръжения, хотели, недвижими имоти.

Продуктите, произведени и изнесени от турски инвеститори в България, са с марката "Произведено в Европа". Това носи редица предимства. Така че България, която е вратата към Европа, винаги ще бъде привлекателна за турските предприемачи." - казва още той. Според него развитието на туристическия сектор също е важно звено в двустранните отношения.

По данни на турското министерство на туризма и културата, 850 хиляди български граждани са посетили Турция през 2020 г., въпреки пандемията от К-19.

"Планира се през тази година това число да надхвърли един милион души", заключава председателят на турско-български бизнес съвет.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Земетресения в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: