Учени направиха пробив

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:24 / 10.04.2023
437
Учени от Калифорнийския университет в Ървайн са установили в изследване с гризачи, че блокирането на определен протеин позволява да се поддържа нормален метаболизъм при диета с високо съдържание на мазнини, пише сп. "Нейчър къмюникейшънс".

Биолозите са се фокусирали върху белтъчен комплекс, който участва в контрола на енергийния баланс на организма. Например, когато нивата на кръвната захар са ниски, белтъчният комплекс може да ускори разграждането на мазнините, за да се получи енергия от тях. Учените знаят, че консумацията на големи количества мазнини блокира активността на тези белтъци, което води до нарушаване на метаболитния баланс. Все още обаче не е проучено как точно клетките блокират този механизъм.

Учените допускат, че компонент на белтъчния комплекс, наречен SAPS3, играе важна роля в този процес. Те са се опитали да блокират въпросния протеин при мишки и са им давали храна с 45 процента съдържание на мазнини.

Блокирането му е позволило на мишките да поддържат нормален енергиен баланс въпреки консумацията на големи количества мазнини. Те поддържали нормално тегло, избягвайки затлъстяването и развитието на диабет, предава Телеграф.

Изследователите са започнали работа по създаването на молекули, които могат да блокират SAPS3 и да възстановят нормалния метаболизъм.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Ново земетресение от 4,1 разлюля района на Вранча
Нов еврозакон пази медиите от политическа зависимост
"Масажира" жени и ги снима: Българин е обвинен в сексуален тормоз...
Любимата напитка ще поскъпне драстично
Бас Ейкхаут: Ако кажем "Всичко ще бъде наред с вашите мини до 203...
Русия обяви за издирване украинския президент Володимир Зеленски


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).