Учени създадоха дрон за полет на Венера

Автор: Рени Томович
Коментари (0)
14:48 / 13.01.2023
585
Учените от Московския астрономически институт (МАИ) предложиха дрон с елипсоидна форма, оборудван с четири витла, който да лети в атмосферата на Венера, съобщават руски медии. Те ще представят доклад за това на Кралските четения, които ще се проведат на 24-27 януари в Москва.

"За десантни кораби с ротационна система се предлага да се използва елипсоидална форма на корпуса. Тази форма е избрана, тъй като елипсоидът има минимална стойност на аеродинамично съпротивление при движение по протежение и напречно на въздушния поток“, се казва в материалите.

Отбелязва се, че елипсоидната форма е по-ефективна при хоризонтален полет, както и при вертикално излитане и кацане, освен това ще позволи на устройството да набира по-висока скорост в полет.

На корпуса на апарата дизайнерите предлагат да се закрепят четири ротора, четири манипулатора и четири опорни крака. Вътре в устройството ще има литиево-йонни батерии, от които ще се захранва научното оборудване, прибиращи се и накланящи се опорни крака, както и ротори.

За да се увеличи продължителността на живота на самолета в изключително горещата (над 400 градуса по Целзий) атмосфера на Венера, се предлага да се постави слой от резорцинол-формалдехид аерогел в структурата под тялото.

На Кралските четения, проведени през 2021 г., учени от МАИ предложиха изпращането на безпилотен хеликоптер до Венера, за да проучи нейната повърхност и вулкани. Тогава беше планирано хеликоптерът да има формата на сфера.

Сега Русия планира да изпрати през 2029 г. станцията Венера-Д, която ще продължи изследванията, извършени от съветски и американски станции от 60-те до 90-те години на миналия век на ново технологично ниво. С помощта на Венера-Д учените ще се опитат да обяснят природата на парниковия ефект, който нагрява повърхността на съседа на Земята до 500 градуса по Целзий, както и факта, че атмосферата на горната граница на облачния слой се върти 60 пъти по-бързо от повърхността. Предвижда се също да се проучи как Венера взаимодейства със слънчевия вятър, защо няма собствено магнитно поле на Венера, дали е било в миналото. Също така руски учени обявиха желанието си да проведат още две мисии през 2031 г. и 2034 г. и като част от последната да се опитат да доставят почва на Земята оттам.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
15 българи са арестувани в Испания
Спасиха 130 кита бяха в Австралия
Собственик на ресторант: Клиенти ядат от една порция, а други при...
Отиде си кралят на сръбските плескавици


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).