Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Украйна иска да купи от България два реактора за Хмелницката АЕЦ
Автор: ИА Фокус 15:49 / 22.03.2024Коментари (0)1172
©
Украйна се надява през юни да подпише споразумение за закупуване на два ядрени реактора от България, за да компенсира загубата на огромната си окупирана от Русия централа с шест реактора в Запорожие, е заявил пред Reuters ръководителят на ядрената компания "Енергоатом".

Новите реактори ще бъдат построени в атомната електроцентрала "Хмелницки" в Западна Украйна и ще бъдат снабдени с оборудване по руски образец, което Киев иска да внесе от България, е заявил в интервю Петро Котин.

Русия получи контрол над Запорожската централа, най-голямата ядрена централа в Европа, след като започна инвазията си в Украйна през февруари 2022 г. Шестте ядрени реактора на Запорожката централа в момента са спрени.

"Преговорите между правителството на Украйна и България продължават... и мисля, че някъде през юни ще имаме резултат от сключването на договори с България за закупуване на това оборудване", е посочил Котин в интервюто, проведено късно в четвъртък (21 март).

"Поставих (задачата) пред нашата строителна организация и Хмелницката централа да бъде готова за инсталиране до юни", е уточнил той, визирайки първия от двата реактора, който ще бъде готов за инсталиране веднага.

Той е категоричен, че ако той бъде доставен навреме и в пълен обем, "Енергоатом" ще има готовност да започне пусково-наладъчните работи по новия реактор след две до три години - период, който е необходим и за производството на турбината за блока. "Енергоатом" води предварителни разговори с General Electric за изграждане на турбината, е допълнил той.

Вторият реактор ще бъде инсталиран по-късно, но Котин не е посочил конкретни срокове.

Той е заявил, че България предварително е определила цената на двата реактора на 600 млн. долара (1, 095 милиарда лева), но че София е склонна да увеличи цената на оборудването, което освен от България може да бъде закупено само от Русия.

"Има постоянно желание от българска страна да постигне по-големи ползи за себе си от тези 600 млн. долара и колкото повече време минава, толкова по-високи цени изказват, но ние все още сме фокусирани върху цената от 600 млн. долара", е посочил Котин.

Той е посочил, че "Енергоатом" възнамерява да построи още два реактора в Хмелницки на базата на американския реактор AP-1000 и че компанията ще започне да излива бетон за двата нови блока в началото на април.

"Русия няма да пусне в експлоатация АЕЦ "Запорожие"

След загубата на Запорожие Украйна разчита на ядрена енергия от три действащи централи в страната с общо девет реактора, включително два реактора, които в момента работят в централата в Хмелницки.

"Те (Русия) все още твърдят, че ще рестартират централата, но технически не могат да я пуснат, защото няма електропроводи, вода и персонал", е посочил Котин и е добавил, че Москва не иска да признае това на политическо ниво.

На бойното поле обаче самите украински войски са в застой, след като миналата година се опитаха да проведат контраофанзива, която се оказа неспособна да пробие руските отбранителни линии в Запорожка област.

Котин е заявил, че "Енергоатом", който е запазил персонала, управлявал АЕЦ "Запорожие", ще бъде готов да рестартира централата след нейното "деокупиране" и че вече е обучил специални екипи за това.

След взривяването на язовир "Каховка" централата загуби постоянния приток на вода от река Днепър, необходима за енергоблоковете, и засега централата разполага само с малък запас в езеро в близост до съоръжението.

Котин е категоричен, че при сегашните условия само един реактор може да работи не повече от един месец, след което трябва да бъде изключен поради липса на вода за охладителната му система.

Той е отбелязал, че за да се рестартира централата, трябва или да се възстанови разрушеният язовир "Каховка", или да се изградят помпи, които да доставят вода от Днепър.

"(Това отнема) някъде около две години, но това е за основните скъпоструващи мерки. През това време ще бъде възможно да се проверят всички системи и ако няма саботаж, всички останали системи ще бъдат готови за пускане в експлоатация."

Котин е заявил, че Украйна не се е отказала от плановете си един ден да рестартира Запорожската електроцентрала и че за разлика от Русия ще може и ще знае как да я пусне отново в експлоатация.



Още по темата: общо новини по темата: 23
26.04.2024 »
25.04.2024 »
24.04.2024 »
23.04.2024 »
16.04.2024 »
15.04.2024 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Олиото стигна цената на зехтина
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Природни стихии
Великден 2024 г.
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: