Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Украйна се опитва да извлече максимума от успехите в Харковска област
Автор: Иван Христов 20:56 / 13.09.2022Коментари (0)451
©
Въоръжените сили на Украйна се стремят да увеличат максимално печалбите си от светкавична офанзива в североизточния район Харковски район на страната, докато същевременно започнаха нова дипломатическа офанзива за повече оръжия и по-дълбоки връзки за сигурност със западните съюзници, пише Wall Street Journal.

Висши помощник на украинския президент Володимир Зеленски и Андерс Фог Расмусен, бивш генерален секретар на Организацията на Северноатлантическия пакт, заявиха във вторник, че изготвят предложение за укрепване на връзките между Киев и неговите западни съюзници с цел гарантиране на потока от оръжия, разузнаване , финансова помощ и обучение за страната. Документът, казаха те, няма да включва ангажимент, подобен на член 5 от договора на НАТО, който изисква съюзниците да се намесят военно, ако член е нападнат. Вместо това служителите обясниха, че документът е моделиран като този между САЩ и Израел, което гарантира, че потокът от подкрепа е стабилен и непоколебим.

Дипломацията показва как Киев се опитва да използва последните си печалби на бойното поле, за да задълбочи връзките със своите западни поддръжници, пише изданието. Украйна беше подложена на натиск да покаже осезаеми признаци на напредък преди началото на по-ниските температури, когато намаляващите доставки на руски природен газ ще подложат на изпитание икономиката и политическото единство на Европа.

От началото на офанзивата си по-рано този месец Украйна заяви, че е отвоювала около 9 000 квадратни километра територия от силите на Москва в района на Харков, нанасяйки на Русия най-големия неуспех, откакто нахлу през февруари. Това е повече от една десета от всички области, които Русия спечели и запази след нахлуването.

Държавният секретар Антъни Блинкен приветства в понеделник "значителния напредък“ на украинците в североизточната част на страната, който според него е продукт на подкрепата на САЩ, както и на "изключителната смелост и издръжливост на украинските въоръжени сили и украинския народ“.

Дипломатическите ходове идват и в момент, когато ответните руски удари потопиха Харков, вторият по големина град в Украйна, отново в мрак. Руски обстрел удари квартал Лозова, южно от регионалната столица, рано сутринта във вторник, съобщи губернаторът на Харков Олег Синегубов в "Телеграм“. Резервните електропроводи до Харков се провалиха след временно възстановяване на електричеството след руска атака срещу градската електроцентрала в неделя.

Зеленски заяви, че ударите срещу гражданска инфраструктура са прекъснали тока за стотици хиляди украинци през последните няколко дни.

Министерството на отбраната на Русия във вторник съобщи, че неговите сили са нанесли "масивни удари“ срещу украински части "във всички направления на операцията“, включително цели близо до Славянск, Константиновка и Харков.

Последната офанзива привлече вниманието на официалните държавни медии на Русия, които преди това не се бяха сблъсквали с военни неуспехи. Експерти от държавната телевизия призоваха за преоценка на военната стратегия на Русия и още по-сурово пресичане на несъгласието в украинските градове, които Москва все още контролира.

Външният министър на Украйна призова западните съюзници на страната да увеличат военната подкрепа, за да може Киев да се възползва от скорошния напредък. САЩ предоставиха повече от 15 милиарда долара военна помощ на Украйна от началото на управлението на администрацията на Байдън, включително модерни системи, които изиграха решаваща роля за постигането на последните успехи, отбелязва WSJ.



Още по темата: общо новини по темата: 4309
20.03.2024 »
13.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
07.03.2024 »
05.03.2024 »
предишна страница [ 1/719 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: