В Румъния обвиняват фирми на "Лукойл" в пране на пари

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:06 / 04.08.2015
1841
Румънската прокуратура внесе обвинения по дело за разследване на пране на пари и злоупотреби в дъщерни компании на "Лукойл" в страната.

Обвиненията са към дъщерни фирми на руската петролна компания "Лукойл" и мениджъри в Румъния, съобщи прокуратурата, цитирана от местни медии.

Внесени са обвинителни актове срещу осем лица - две юридически и шест физически, уточнява Медиафакс.

Според властите в Румъния нанесените вреди на страната възлизат на 1,77 милиарда евро.

Прокуратурата към Апелативния съд в Плоещ повдигна в началото на юли обвинения срещу дъщерните компании Petrotel-Lukoil и Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda за пране на пари и недобросъвестно използване на капитала на компанията.

"Лукойл" категорично отхвърля обвиненията, като при това отбелязва, че "Петротел-Лукойл" осигурява около хиляда работни места в региона, отбелязва агенция ТАСС.

На 8 юли бе съобщено за наложен запор на собственост на "Петротел" в Румъния. Президентът на "Лукойл" Вагит Алекперов се обърна тогава към Европейската комисия с молба за прозрачно разследване на дейността на компанията в Румъния, като се има предвид факта, че "постоянната работа на рафинерията в Румъния има ефект върху снабдяването с петрол на целия ЕС".

Сред шестимата обвинени мениджъри има трима руснаци: генералният директор на "Петротел" Андрей Богданов и неговите двама заместници - Алексей Воинцев и Олга Кузина. Останалите обвинени са молдовският гражданин Андрей Раца, член на Борда на директорите, и румънските граждани Дан Дънулеску, заместник генерален директор, и главният счетоводител Дорел Дуцу.


Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Отново арестуваха Грета Тунберг
Напук на високите цени, българите не спират да купуват имоти в Гъ...
Гърция не спира да се тресе! Регистрирани са 4 земетресения в рам...
Оправя ли се принцеса Кейт Мидълтън?
Почина известен бизнесмен, смятан за "инвестиционната легенда" на...
Нови забрани за алкохола и по-големи санкции за туристите в Майор...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).