Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
В румънска ферма превъзпитават деградирали младежи с къртовски труд, обвиняват ги за издeвателства над деца
Автор: Екип Burgas24.bg 09:33 / 10.09.2019Коментари (0)1518
©
Нов скандал разтърси обществеността в Румъния. Петима души, сред които и ръководител на социален проект от Германия, са арестувани по подозрение за издевателства над деца. Румънската прокуратура ги обвинява в създаването на организирана престъпна група, която е злоупотребявала с десетки деца и юноши от Германия, за да ги експлоатира като работна ръка под претекст, че участват в "проект за превъзпитание“.

Твърди се, че най-малко четири деца са свидетелствали за брутално отношение към тях. Според разследващите, методите на германските изпълнители на проекта и техните румънски помощници включвали както отнемането на храна, така и домашен арест и побоища.

На младежите между 12 до 18 години били иззети паспортите и личните карти. Те били принуждавани да извършват най-тежката работа във фермите и често им се налагало да нощуват с животните в обора. Такива са официалните обвинения на властите. Ръководителите на проекта, както и някои от засегнатите младежи обаче твърдят, че не е имало издевателства.

От над 15 години една германска двойка в севернорумънския регион Марамуреш ръководи социален проект за германски деца и младежи с проблемно поведение. Финансираният от Федералната република проект "Марамуреш“ обещава на тези младежи, които често са от семейства със сложни социални проблеми, нов старт в живота. Една част от тях са психически нестабилни, други са наркозависими или са извършили криминални деяния. Идеята на проекта е непълнолетните да променят проблемната си социализация, а отделянето от обичайната им среда и цивилизацията да им даде импулс за съвсем нов живот. 

Ежедневието на селяните в Марамуреш е тежко. Работният ден започва в 5 часа сутринта, кравите и прасетата трябва да бъдат нахранени, оборите да бъдат изринати, да се превозят дърва от близката гора, да се прекопаят нивите и да се свърши всичко останало, което е типично за едно селско домакинство. Децата са работили в обори и по строежи, в ковачници, на тъкачния стан. Във Вишеу де Сус младежите, изпратени от германските служби, за да бъдат "превъзпитани“ чрез упорит труд, са видели един съвсем различен свят от онзи, с който са били свикнали. Още през 2007 г. обаче в румънската преса излиза първата статия за очевидни нередности във Вишеу де Сус.

Тези деца са имали нужда от помощ. Вместо това са се озовали в "истински ад": в един младежки център в румънския окръг Марамуреш германски деца са били подлагани на "варварски методи" за превъзпитание.

Година по-рано германското списание “Шпигел" съобщи, че организации, които трудно биха могли да бъдат проверени, организират на трудно достъпни места извън Германия лагери за превъзпитание на младежи. Изданието твърдеше също, че децата и младежите редовно стават жертва на тежка експлоатация и издевателства. Подобни проекти, подкрепяни финансово от германските социални служби, съществуват също в Полша, Гърция, Русия, в Кавказ, Латинска Америка и Южна Африка.

Пак "Шпигел“ писа, че всички подобни проекти функционират по сходен начин: тежък и дори непосилен труд, а в случай на неподчинение - наказания с бой, заключване и глад. Германското списание  подробно беше разказало и за румънския проект "Марамуреш“.

Така нареченият "последен шанс" за проблемните младежи струва на германската държава между 4000 и 6000 евро месечно за всяко непълнолетно лице. Именно тези суми са били превеждани на изпълнителите на организаторите на проекта в Румъния.

След няколкомесечен период на "адаптация“ в централата на проекта, младите хора са били настанявани в приемни семейства, които са получавали между 200 и 600 евро на месец и са ползвали безвъзмездния труд на непълнолетните. Проектът “Марамуреш" се грижи за около 30 деца всяка година.

Официалните доклади на румънските власти разкриват пълния размер на страданията на тези деца - подлагани са били дори на медицински интервенции против тяхната воля - на момичетата например многократно им били поставяни инжекции, "за да не забременеят“. Прокуратурата заяви, че много от децата и младежите са правили опити за самоубийство в резултат на тежките психически и физически травми.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: