Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
В тази страна не пръскат против комари
Автор: Екип Burgas24.bg 16:14 / 12.03.2024Коментари (0)1198
©
Исландия, страна на ледници, гейзери и спиращи дъха пейзажи, се откроява на картата на света не само с природната си красота, но и с един необичаен и забележителен факт - това е единствената страна в света, в която комарите видимо отсъстват. Тази уникална особеност се е превърнала в повод за увлечение както за местните жители, така и за посетителите, допринасяйки за привлекателността на страната като убежище, в което няма неприятности и здравословни проблеми, свързани с тези малки кръвосмучещи насекоми.

Отсъствието на комари в Исландия се дължи на суровия арктически климат. Комарите се развиват добре в топли и влажни условия, което прави студеното исландско време негостоприемно за тяхното оцеляване. С температури, които често се колебаят около нулата, особено през зимните месеци, и климат, характеризиращ се с хладно лято, Исландия се превръща в неблагоприятна среда за размножаване и поддържане на комарите.

Липсата на комари е не само предимство за комфорта на жителите и туристите, но носи и значителни ползи за здравето. Комарите са известни с това, че са преносители на различни заболявания, като малария, вируса Зика и вируса Западен Нил. В много части на света болестите, пренасяни от комари, представляват сериозна заплаха за общественото здраве, като водят до широко разпространени заболявания и смъртни случаи.

В Исландия обаче рискът от такива заболявания на практика не съществува, което осигурява на населението чувство за сигурност и благополучие. Липсата на комари има допълнителни положителни последици за местната екосистема. В много региони комарите играят важна роля в опрашването и служат като източник на храна за други видове, допринасяйки за деликатния баланс на естествената хранителна верига.

В Исландия, където тези насекоми отсъстват, други екологични механизми вероятно компенсират тяхното отсъствие, показвайки адаптивността и устойчивостта на местната флора и фауна при приспособяването им към специфичните условия на острова.

Макар че липсата на комари несъмнено е облекчение, тя също така добавя интересно измерение към екологичната история на Исландия. Изолираността на страната и уникалните фактори на околната среда са оформили характерна екосистема, която я отличава от останалата част на света. Тази особеност на природата се е превърнала в повод за гордост за исландците, които често споделят този факт с посетителите, подчертавайки контраста между тяхната среда без комари и предизвикателствата, пред които са изправени други страни в борбата с болестите, пренасяни от комари.

Статутът на Исландия като единствената страна в света, свободна от комари, е доказателство за силата на природата при формирането на характеристиките на даден регион. Липсата на тези досадни насекоми не само подобрява качеството на живот на жителите и туристите, но и допринася за по-здравословна и по-сигурна околна среда. То напомня за разнообразните и завладяващи начини, по които различните части на света са се адаптирали към предизвикателствата на своя климат, пишат actualno.com.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Парламентарни избори 2024
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Бум на коклюш в България
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: