Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Валери Герасимов: Русия ще продължи "специалната операция" независимо от огромната помощ на Запада за Украйна
Автор: Иван Христов 20:48 / 22.12.2022Коментари (0)656
©
Русия ще военните действия в Украйна въпреки мащабната западна помощ за Киев, заяви началникът на руския генерален щаб Валерий Герасимов в четвъртък на брифинг за чуждестранни военни аташета, съобщава ТАСС. Генералът говори за стабилизирането на ситуацията на линията на съприкосновение, резултатите от атаките срещу украинската инфраструктура и действията на руската авиация, както и колко оръжия и техника са прехвърлени в Киев от западните страни.

Въоръжените сили на Русия "ще продължат планираното провеждане на специалната военна операция за изпълнение на всички задачи, поставени от Върховния главнокомандващ“, категоричен е генералът.

Според него борбата е ожесточена, а Киев използва терористични методи на борба, а също така прибягва до тактиката на ядрен тероризъм, обстрелвайки Запорожката атомна електроцентрала.

По думите му, в момента ситуацията на линията на съприкосновение, която се простира на 815 км, се е стабилизирала. Руската армия е съсредоточила основните си усилия върху превземането на цялата територия на Донецка област.

Според данните, представени от Герасимов, руснаците са поразили повече от 1300 критични обекта с далекобойни прецизни ракети. Това е позволило значително да се намали потенциала на въоръжените сили на Украйна и да се наруши системата им за управление, да се парализира работата на военно-промишления комплекс и да възпрепятства военния транспорт.

Началникът на руския генерален щаб заяви, че хиперзвуковата система "Кинжал", която за първи път беше използвана в бойни условия, е показала "висока ефективност и неуязвимост по отношение на системите за противовъздушна отбрана, разположени в Украйна".

Руската оперативно-тактическа и армейска авиация извършва около 150 полета на ден и вече е унищожила над 11 000 единици украинско въоръжение и техника. Благодарение на активното използване на дронове са поразени над 600 обекта.

Според Герасимов, САЩ и съюзниците увеличават обема на военната помощ за Украйна, "за да направят конфликта продължителен". Чуждестранната финансова помощ за Киев вече възлиза на почти 100 милиарда долара.

От началото на руската военна интервенция Западът е прехвърлил на украинската страна над 350 танка и около 1000 бойни бронирани машини, до 700 артилерийски системи и 100 реактивни системи за залпов огън, както и повече от 5300 ПЗРК и 130 000 противотанкови оръжия, отбеляза той. Освен това западните страни са доставили на Украйна 4 самолета и повече от 30 хеликоптера, както и поне 5000 дрона.

Герасимов твърди, че Западът фактически е разрушил глобалната система за контрол на въоръженията. Единственият останал от нея инструмент – Договорът за мерките за по-нататъшно съкращаване и ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия – поради ограниченията, наложени по време на пандемията, не работи "както беше предвидено“.

По думите му, Съединените щати гледат на НАТО като на инструмент за защита на своите интереси в ущърб на сигурността на европейските страни. Действията на алианса увеличават напрежението и намаляват нивото на сигурност по линията на контакт с Русия, като същевременно организацията се стреми да разшири влиянието си извън евроатлантическия регион.

Герасимов посочва още, че Вашингтон и съюзниците засилват конфронтацията с Русия в Арктика. Според него те оспорват правата на Москва върху Северния морски път и това е "едно от основните предизвикателства за сигурността в региона“.

Освен това началникът на руския Генщаб обвинява Западът, че оказва негативно влияние върху ситуацията в Централна Азия и се стреми да засили влиянието си в Закавказието, включително "като демонстрира въображаема готовност за разрешаване на проблема с Нагорни Карабах“.

По думите му, в Азиатско-тихоокеанския регион САЩ се опитват да разбият съществуващата система на сътрудничество и да дестабилизират ситуацията с "провокативни мерки срещу Китай в подкрепа на независимостта на Тайван“. Той посочва, че Русия и Китай естествено реагират на агресивното натрупване на американски способности със съвместни патрули и учения.

Москва няма да последва примера на Вашингтон за създаване на нови съюзи и разделителни линии в Азиатско-тихоокеанския регион, уверява генералът.

Русия продължава "планирани дейности за укрепване на отбранителната способност". През изминалата година войските са получили повече от 3100 единици бронирани, ракетно-артилерийски и други оръжия, авиацията е била снабдена с "модерни авиационни системи и модернизирани щурмови хеликоптери“.

През следващата година руските военни ще проведат съвместните с Беларус маневри "Запад-2023“ и "Щит на Съюза-2023“. Предвижда се да бъдат поканени контингенти от страни партньори.

Приоритет на Министерството на отбраната на Русия остава развитието на партньорските и съюзнически отношения със страните от ОНД, военния компонент на Организацията на договора за колективна отбрана и взаимодействието с военните ведомства на държавите от Шанхайската организация за сътрудничество.



Още по темата: общо новини по темата: 4310
01.04.2024 »
20.03.2024 »
13.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
07.03.2024 »
предишна страница [ 1/719 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Бюджет 2024
Почина патриарх Неофит
Конфликт Израел-Газа
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: