Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Важните правила за съжителство с пациент с COVID-19
Автор: Екип Burgas24.bg 11:17 / 18.01.2021Коментари (0)995
©
Коронавирусната инфекция, която се разпространява по цял свят, доведе до ситуация, при която заразен има почти във всеки дом. Около 80% от пациентите, диагностицирани с Covid-19 чрез PCR тест, могат да се лекуват в домашни условия. Затова трябва винаги да имаме предвид, че Covid-19 се разпространява предимно в закрити пространства, посочва професорът по инфекциозни болести и клинична микробиология д-р Чаръ Бюке от Acibadem Health Group (Турция). Това ни кара да направим преглед на факторите, които не бива да бъдат пренебрегвани дори за миг при съжителство с пациент с коронавирус.

Проф. Чаръ Бюке откроява златните  правила и дава важни съвети и предупреждения.

Отделете стая за пациента с коронавирус

Човек с положителен тест за Covid-19 трябва да живее в отделна стая за известно време. Вратата на стаята трябва да е винаги затворена и пациентът трябва да се храни в стаята, отделена за него, далеч от останалите членове на семейството.

Носете маска при влизане в стаята

Никой не бива да влиза в стаята на пациента, освен ако това не е наистина необходимо, и пациентът не бива да напуска стаята, освен ако за това няма уважителни причини. Ако е необходимо да влезете в стаята на пациента, трябва да носите маска, която напълно покрива носа и устата. Правилото за носене на маска не бива да се нарушава дори за миг, а социалната дистанция не трябва да се пренебрегва.

Почиствайте банята след всяко ползване

За своите нужди пациентът е добре да ползва отделна баня и тоалетна, ако това е възможно. Ако не е, и останалите членове на семейството трябва да използват едни и същи помещения, тогава тоалетната, мивката, легените, крановете, повърхностите и подът трябва да се почистват с дезинфектант след всяко ползване.

Отделете прането и приборите за хранене

Прането, приборите и другите съдове, като например чаши, използвани от пациента с коронавирус, трябва да са отделни от общите. Дрехите на пациента трябва да се перат отделно в пералнята, а приборите за хранене следва да се мият в миялна машина или на ръка с препарат.

Мийте ръцете си след контакт с общите части в помещенията

Ръцете трябва да се мият със сапун и вода в продължение на 20 секунди веднага след контакт с всяка повърхност в общите части на жилището, преди и след хранене, след посещаване на тоалетната, преди и след готвене и след контакт с предмети от закритите площи. За добра хигиена на ръцете може да се използва и дезинфектант.

Пациентът с коронавирус трябва да носи маска у дома

Пациентът с коронавирус трябва да носи маска, която напълно покрива носа и устата, когато е нужно да посети тоалетната или други стаи.

Почиствайте често повърхностите

Дръжките на вратите, електрическите ключове за осветлението и други повърхности, които се докосват често, трябва да се мият с почистващ препарат и дезинфектант след всеки контакт.

Използвайте отделни кърпи

Предвид факта, че кърпите носят висок риск от зараза, дори и при нормални обстоятелства всеки член на семейството следва да ползва отделна кърпа. Кърпите не бива да са общи, особено когато у дома има пациент с коронавирус. Нужно е да се разпределят отделни кърпи или да се използват хартиени салфетки. Салфетките, както и използваната тоалетна хартия, следва да се съхраняват в отделен плик, който се изхвърля след плътното му затваряне.

Сменяйте ежедневно калъфките за възглавници

Калъфките за възглавници на пациента с коронавирус трябва да се сменят всеки ден и да се перат в пералня на минимум 60 градуса. Спалното бельо пък трябва да се сменя на всеки три дни, като също се пере в пералня на минимум 60 градуса.

Проветрявайте редовно жилището

Стаята на пациента с коронавирус и всички останали помещения в жилището трябва да се проветряват минимум за по няколко минути на ден. Също така, членовете на семейството, които не са заразени с Covid-19, не бива да си позволяват посещения "за подкрепа“ при пациента, защото посещенията носят висок риск от разпространение на заразата в затворени помещения. Проф. Чаръ Бюке допълва: "Тези мерки трябва да се прилагат известно време след като тестът за Covid-19 стана отрицателен. Ако не е правен тест, мерките трябва да се прилагат 48 часа след пълното отшумяване на симптомите или около 14 дни след началото на симптомите. Трябва обаче да се има предвид, че вирусът понякога може да бъде изхвърлен от организма след по-дълъг период от време“.



Още по темата: общо новини по темата: 14352
28.03.2024 »
27.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2392 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: