Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Владимир Путин обяви военна операция в Донбас
Автор: Екип Burgas24.bg 08:30 / 24.02.2022Коментари (2)759
©
Руският президент Владимир Путин обяви началото на "специална военна операция" в Донбас. Това се случи в реч, излъчена в телевизионен ефир, съобщава Би Би Си.

Путин призова украинските войници да се предадат и да се приберат по домовете си. И предупреди, че ако това не се случи, Киев ще носи отговорността за по-нататъшни кръвопролития. Държавният глава определи действията си като "самозащита" и подчерта, че истината и справедливостта са на страната на Русия. Путин беше категоричен, че Москва няма намерение да окупира Украйна.

Минути по-късно започна нанасянето на тежки артилерийски удари в районите на Донецк и Луганск. Ракети бяха изстреляни по всички важни военни обекти и бази в поне половин Украйна.

"Интерфакс" потвърди за десантна операция в Одеса и в Азовско море. Има слухове и за атака откъм Беларус.

Взривове в редица градове

Взривове разтърсват столицата Киев, каза в пряк ефир кореспондентът на CNN Матю Шанс. Той и операторът му дори сложиха бронежилетки и каски. Колежката им, предаваща на живо от Харков, също съобщи, че е чула експлозии. 

Потребители в социалните мрежи информират за въздушни удари и в Одеса.

Оперативното командване на въоръжените сили на Украйна съобщава за ракетни удари по военни щабове и летища, пише британският вестник Guardian.

НАТО се събира на спешна среща 

НАТО се събира на спешна среща заради конфликта в Украйна. Това съобщи генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

По-рано шефът на НАТО осъди "безразсъдната и непредизвикана атака" от Русия в Донбас.

Преди броени часове държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен предупреди, че Русия ще нахлуе в Украйна преди да изтече тази нощ. Според разузнаването на САЩ военната операция ще бъде "мащабна", предаде БГНЕС.

Съветът за сигурност на ООН също заседава извънредно 

Съветът за сигурност на ООН също започна извънредно заседание в 4.00 ч. българско време тази нощ.

"Тук сме тази нощ, защото вярваме, заедно с Украйна, че предстои пълномащабна инвазия на Русия в Украйна. Тази вечер виждаме руснаците да затварят въздушното пространство, да преместват войски в Донбас и да преместват силите си в бойни позиции. Това е опасно“, каза посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Гринфийлд на спешната среща, още преди изявлението на Путин.

Съветът за сигурност на организацията обмисляше Проекторезолюция, която да осъди Москва заради действията й в Украйна. Приемането на документа обаче беше обречено на провал поради правото на вето на Русия.

Лидерите на Г-7 също трябва да се срещнат в четвъртък. Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън пък отделно разговаря с колегите си от Великобритания и Канада.

Украйна моли ООН "да сложи край на войната"

Украйна призовава Русия и ООН да сложат край на войната, каза украинският посланик в ООН Сергей Кислиця.

"Обадете се на Путин, обадете се на министъра на външните работи Лавров да спре тази агресия“, призова Кислиця, обръщайки се към руския си колега Василий Небензя.

"Това не е война, това е военна операция“, отвърна Небензя по време на разгорещен разговор.

Ограничени граждански полети

Още преди началото на военната операция Украйна ограничи гражданските полети във въздушното си пространство поради "потенциална опасност". Това се случи, часове след като наблюдател на зоната на конфликт предупреди, че авиокомпаниите трябва да спрат работа заради риска от непреднамерено сваляне или кибератака.

Русия също частично затвори въздушното си пространство в района на границата си с Украйна, "за да осигури безопасност" за полетите на гражданската авиация.

Общо 80% от събраните руски войници са в състояние да започнат пълномащабна инвазия в Украйна, предупреди преди няколко часа високопоставен служител на отбраната на САЩ.

Сателитните изображения, направени в сряда, показваха нови разполагания в Западна Русия, много от тях - на до 16 км от границата с Украйна и много близо до Харков, съобщи американската сателитна компания Maxar. На изображенията се виждаше разгръщане на място, военни конвои, артилерия и бронетранспортьори с поддържащо оборудване и войски.

Извънредното положение в Украйна

Днес започва 30-дневно извънредно положение в Украйна, което ограничава свободата на движение на наборните резервисти, ограничава медиите и налага проверки на лични документи. Украинското правителство също обяви задължителна мобилизация на всички мъже в боеспособна възраст.

България

На фона на всичко това, която се случва - повече от необходимо е българското правителство да излезе с обща позиция. Според бившия министър на отбраната на България Николай Ненчев липсата на позиция на парламента е красноречив факт.



Още по темата: общо новини по темата: 4309
20.03.2024 »
13.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
07.03.2024 »
05.03.2024 »
предишна страница [ 1/719 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
лицемерното джудже си е записало речта предварително,което още веднъж показва истинския облик на путлер - един маниак с меки м**и,проклятие за страната си и света!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: