Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Всяка втора фирма не може да намери нужните специалисти
Автор: Екип Burgas24.bg 16:55 / 15.02.2016Коментари (17)1562
©
Всяка втора фирма не може да намери нужните служители. Въпреки безработицата работодателите трудно откриват подходящите кадри, показва последният преглед на Европейската комисия за заетостта и социалната политика.

40% от компаниите в Европа са затруднени в намирането на подходящите служители. Данните са категорични - малко са страните, в които такъв проблем няма.

Само в Испания, Кипър, Гърция и Хърватия под 25% от компаниите изпитват трудности да открият желаните специалисти. А най-тежка е ситуацията в балтийските държави - в Естония например почти 70% от фирмите удрят на камък.

"В последните години определено има разминаване между това, което бизнесът търси и това, което постъпва като кандидатури", потвърди пред Нова Димитринка Гринко - управител на компания.

Пътят до желаната работа за Искра също се оказва дълъг. Намирането на работа в този кол център ѝ отнело месеци.

"Много време ми отнеме, тъй като моите изисквания и качества, които притежавам, не всяка компания ми ги предлагаше", каза тя.

Проблемът е още по-голям за бизнеса Откриването на точния кадър се оказва спирачка в развитието на повече от половината фирми у нас.

"Хората основно се разминават в очакванията си, в изискванията, на които трябва да отговарят - има в младите хора изградено едно усещане, че развитието трябва да стане много светкавично и като позиция, и като заплащане. Което не е така на практика", обясни Димитринка Гринко - управител на компания.

"Проблемът тръгва от развитието на технологиите - и много трудно може да се догони дигиталната ера - както от служителите, така и от работодателите", заяви Надя Василева - изп. дир. на компания за подбор на персонал.

Затова и Брюксел съветва правителствата да насърчават предприемачеството и иновациите. Както и бързото въвличане на работници от други държави в чужди пазари на труда.

В момента едва 4% от гражданите на ЕС живеят в друга държава от Общността.

Източник: Нова тв









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 17.02.2016 г.
0
 
 
Бизнеса да си търсят специалисти в Шекера, Столипиново и Изгрев. Това е неговото светло бъдеще. Ние мързеливите отдавна работим за жълти стотинки в чужбина :)
0
 
 
гербери къде сте,изкажете се американотуркофили,евротолерасти...
+2
 
 
Като гледам правописа на всички коментиращи- нищо чудно, че работите за по 350лв! Колко пари според вас заслужава човек, който не може да навърже три думи без грешка? И най-интересното е, че колкото по-мързелив и неграмотен е човека- толкова по-големи финансови претенции има! Комунизмът свърши, никой вече не дава заплати срещу премятане на крак върху крак и цигарки и кафенца по цял ден!
+1
 
 
Бягат навън колко и да е малко се са повече от при нас
+2
 
 
всичко избяга в чужбина а и за 350 лв кой да намерят назначават те за една длъжност в последствие ти дават поне още 1000 за 350 лв
+1
 
 
От цялата статия разбирам, че само с "кол център" има проблеми. За други не е посочено ! Да не говорим, че тука нарочно ни изкарват некадърни, нищо неможещи, скатавки и прочие. Нека и да обърнем внимание и на работодателите - За най-обикновен продавач искат - компютърна грамотност, няколко езика, външна фигура и прочие. А заплатата според постигнатите резултати ( основна + % или само основна ) колкото е за продавач-консултант 450 лв. бруто. Аман от шефове, който са назначени поради други умения или имат връзки. В България има кадърни хора. но лично за мене некадърността на по-горните слоеве е ниска от там идва проблема ( рибата се вмирисва от към главата ).
+4
 
 
Да потърси в чужбина всичките са заминали там...
+1
 
 
Браво на иси по долния коментар под мен .Това е истината ,че в БГ вишистити им искат стаж ,а от къде като те са само на 24 год. и току што дипломирани.Ами те отиват навън ,където хората ги ценят и остават там.
+8
 
 
Това беше ясно че ще стане, само нашите псевдобизнесмени не го разбраха и сега ще гризнат дръвцето. Хората не искат да работят за подаяния, младите вече си знаят цената, за под 1000 лв няма кой да им работи. Няма как да даваш 420 лв (МРЗ) и да изискваш висше образование, поне едни зап. език и поне две или три години стаж по съответната дейност, не става така драги ми селски бизнесмени. Ще ви се наложи да работите сами, и не като шеф под прикритие, ще се наложи да вземете и лигавите си жени и деца, че и любовниците си даже. Защото специалисти има, слава богу все още има останали млади, кадърни хора в тази страна, но те, както казах, си знаят цената.
+9
 
 
Всеки втори специалист не може да намери нужното заплащане.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Наводнения 2024
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: