Въоръжен нахлу в холандска телевизия с искане да говори в ефир

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:04 / 30.01.2015
1231
Въоръжен мъж проникна в сграда на холандската обществена телевизия NOS в град Хилверсум късно вечерта в четвъртък, но бързо беше неутрализиран от полицията, а прекъснатата програма бе подновена. По късно бяха показани кадри, на които се вижда как мъжът, който говори холандски, носи пистолет и крачи до едно бюро в празното студио, преди да бъде арестуван.

Сградата на NOS беше евакуирана. Инцидентът попречи на излъчването на новинарската емисия в 20:00 часа, като на екрана се появи съобщение, че зрителите временно нямат достъп до ефира на телевизията.

"Благодарение на адекватната намеса на полицията и ръководството на телевизията, заподозряният бе задържан. Той е на 19 години, от Пийнакер, и ще бъде обвинен в похищение, притежание на огнестрелно оръжие и заплашване на хора с оръжие. Той е в полицейското управление, където ще бъде разпитан", съобщи Йохан Бак, служител по сигурността.

В записа, излъчен по-късно, се вижда младежът, облечен в тъмен костюм, бяла риза и тъмна вратовръзка, обяснявайки спокойно на човек зад камерата, че представлява хакерска група и иска ефир, за да говори за неща от глобално значение. Той веднага пуска оръжието и вдига ръце, когато петима въоръжени полицаи му заповядват да хвърли пистолета.

"Хвърлих го, хвърлих го", се чува на записа. След това се чува глас на полицай: "Ситуацията е под контрол". Генералният директор на NOS Ян де Йонг заяви по телевизията, че никой не е пострадал при инцидента.

Полицията претърси сградата, но не откри нищо, което да застрашава сигурността на обитателите й.

Стрелецът предупредил, че е "тежко въоръжен" и не действа сам.

"Има 5 плюс 98 хакери, които готвят за кибератака", предупредил той, твърдейки, че са заложени "осем силни експлозиви в страната, които съдържат радиоактивни материали" и ще бъдат взривени, ако не му бъде позволено да говори на живо по телевизията.

Местни медии съобщиха, че младежът наскоро загубил родителите си и бил психически разстроен.


Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Робуват на марки, дават щури пари за дрехи и затъват в дългове
"Зелената сделка" и негативните последици върху нас, автомобилите...
Международен анализатор за смъртта на иранския президент: Можем д...
Проф. Владимир Чуков: Всякакви версии за инцидента с Раиси са на ...
Потъна кораб в Черно море, трима души са изчезнали
ЕС наложи санкции срещу "Гласът на Европа" и още три руски медии


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).