Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Във Великобритания бият тревога, магазините останаха с празни рафтове
Автор: Екип Burgas24.bg 11:25 / 26.09.2021Коментари (1)742
Във Великобритания няколко от големите фирми за хранителни стоки и браншови съюзи бият тревога: съществуват сериозни проблеми със снабдяването на магазините с храни, поради което е възможно да избухне паника сред потребителите, пишат от "Дойче веле".

Положението със снабдяването с хранителни стоки се движи "по ръба на бръснача", предупреди председателката на Националния съюз на фермерите Минет Батърс. Тя е написала писмо до министър-председателя Борис Джонсън, подписано от още няколко браншови съюза. В него те предлагат бързо да бъде привлечена чужда работна ръка, а на желаещите спешно да им бъдат издадени визи. "В противен случай празните рафтове в магазините ще стават все повече, а потребителите ще започнат да изкупуват храни панически, за да могат да изкарат зимата", пише Батърс. 

Дотук се стигна най-вече поради липсата на работна ръка в селското стопанство и транспорта, която беше подсилена покрай Брекзита и пандемията. Допълнително и високите цени на газа влияят на продукцията, както и свързаната с това липса на въглероден диоксид, нужен за опаковането на месото и други свежи продукти. 

Според браншовия съюз "Асоциация на пътните превози", в момента в страната липсват около 100 000 шофьори на камиони. Това се дължи отчасти и на факта, че след Брекзит много шофьори на товарни камиони от Европа трябваше да напуснат Острова, а сегашните процедури по издаване на визи са скъпи и сложни, поради което няма много желаещи.

Освен това всеки месец хиляди шофьори излизат в пенсия, а на тяхно място не идват нови. А заради пандемията десетки хиляди изпити за добиване на правоспособност за управление не можаха да бъдат проведени. 

Що се отнася до високите цени на природния газ и недостига на въглероден двуокис - засегнати са не само производителите на месо, но и доставките на хлебни и сладкарски изделия, цитирайки Ян Райт от Съюза на производителите на храни и напитки. Според него става дума за "истинска криза". Веригите за снабдяване на супермаркетите и гастрономията не са били под такъв натиск от 40 години насам, е казал Райт пред Би Би Си.

Междувременно министърът на икономиката Куаси Куартенг предупреди за предстояща тежка зима, която ще се усети най-вече от бедните семейства. Освен от поскъпването на природния газ, техният делник ще бъде помрачен и от съкращаването на по-високите социални помощи. Размерът им беше увеличен заради пандемията, но сега отново стават по-ниски.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ла-ла-ла, брексит, ла-ла-ла... Самовеликата британска нация да се спасява сега, ла-ла-ла-ла.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: