Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Във Великобритания четиридневната работна седмица вече масово навлиза
Автор: Екип Burgas24.bg 09:09 / 30.03.2024Коментари (2)1417
©
Четиридневната работна седмица масово навлиза в Обединеното кралство и британското правителство заплаши, че ще промени законодателството, за да бъде спряно прилагането ѝ поне в държавната и общинска администрация.

Макар да не е официално въведена, 4-дневната работна седмица става все по-популярна в Англия. Тласък на идеята да се прекарва по-малко време в офиса даде пандемията, но също и един експеримент преди година. В него се включиха 61 компании, които разрешиха за шест месеца на служителите си да работят само 80% от договореното време, но да получават пълно заплащане. Целта бе да се разбере дали производителността им ще спадне.

Пустеещи офис сгради, празни стоянки за велосипеди и спирки пред гарите. Така изглеждат петъците в доста английски градове след въвеждането на 4-дневна седмица от някои компании на Острова.

"Ключова част на този модел е, че в замяна на подарения почивен ден, хората са готови да концентрират цялата си продуктивност в четири дни. Но дори да прекарват по-малко време на служебното си място, това съвсем не означава, че вършат по-малко работа. Тайната подправка се нарича реорганизиране на работата, премахване на онези дейности, които са най-непродуктивни. На първо място това са заседанията. Повечето компании намаляват тяхната честота и продължителност, както и броя на присъстващите. Време може да се пести и като изпращате съобщения на колеги, вместо да им се обаждате по телефона, тъй като това неизбежно включва и социални разговори. Оказва се, че при четиридневната работна седмица хората започват да преместват личните си задачи, като посещения при лекар в почивен ден. Да, вярно е, че темпото на работа в офиса се повишава. Но както ми каза един служител: "Нека бъдем честни, сега се мотая по-малко и не гледам Facebook, както правех преди", разказва професор Джулиет Шор, предаде NOVA.

Той е част от екипа, оценявал експеримента с 4-дневната работна седмица, и казва, че ползите са големи. Не така обаче мислят политиците, особено за по-кратко работещите чиновници.

"Това доведе до намаляване на услугите за хората и увеличаване на разходите. И въпреки това, миналата седмица либералдемократите решиха да удължат този експеримент с още една година. Защо? Защото служителите им били по-щастливи! И сега синдикатите настояват четиридневната работна седмица да обхване целия обществен сектор, нещо, което според Съюза на данъкоплатците ще струва 30 милиарда паунда. Искам да попитам дали министър-председателят е съгласен с мен, че публичният сектор е тук, за да служи на обществото и това, което правят либералдемократите не работи?", пита депутат Антъни Браун.

И докато политиците недоволстват, местната власт в област Южен Кеймбриджшър внедри 4-дневната работна седмица за общинската си администрация преди година.700 чиновници и дори събирачите на боклук вече работят с ден по-малко. Така се увеличил и интересът към професиите им.

"Наистина е редно държавните служители да се съсредоточат върху предоставянето на услуги за обществото и данъкоплатците. Тревожно е да разбера, че общинският съвет в Южен Кеймбриджшър не прави това. Както разбрах, те са намалили работното време на своите служители, което увеличава разходите на хората. Настоятелно призовавам съвета да преразгледа решението си, защото жителите и избирателите в Южен Кеймбриджшър определено заслужават нещо по-добро", заяви премиерът Риши Сунак.

Докато правителството се готви да забрани със закон на чиновниците да работят по-малко, в редица обяви за работа в частния сектор 4-дневната седмица вече официално се рекламира.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 30.03.2024 г.
0
 
 
А защо изобщо да се почива, че и уредено със закон? Всичко трябва да работи постоянно за да се движи икономиката и да е удобно за гражданите. Съответно за всяка длъжност ще има по 2-ма служители - един на 4 дневна и един на 3 дневна работна седмица. Така ще се реши и проблема с безработицата. Разбира се официалните празници и други законовоустановени неработни дни се запазват. Чакам си Нобеловата награда за икономика :)
0
 
 
Нека да го направят за всички, не само за ИТ фирмите и подобни, които и без това не е нужно да ходят по офисите, пък тогава да видим дали ще са доволни. Докторите 3 дни да почиват. Магазините 3 дни да почиват. Кината 3 дни да почиват. Заведенията 3 дни да почиват. Всички да почиват по 3 дни със закон! КАТ, полиция, банки, пожарникрари, администрация...по три дни абсолютно всички! Нека да видим...
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Серия от трусове в Турция
Великден 2024 г.
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: