Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
WSJ: По време на мир се готви за война, но по време на война се готви за мир
Автор: Иван Христов 11:51 / 14.12.2022Коментари (1)692
©
Стреснат от самодоволството си от възхода на ревизионистки сили като Китай, Русия и Иран, западният алианс сега си спомня жизненоважна истина: във времена на мир човек трябва да се подготви за война. Но обратното също е вярно: по време на война човек трябва да се подготви за мир, пише The Wall Street Journal в материал, представен без редакторска намеса.

Войната на Владимир Путин в Украйна вече е най-тежкият конфликт в Европа от 1945 г. насам и продължава да се интензифицира. С настъпването на зимата Русия ескалира своята варварска кампания, целяща да принуди Киев да се предаде, като унищожи енергийната инфраструктура на Украйна. Страната отговаря със собствени ескалации, нанасяйки удари по цели дълбоко в Русия.

Дори когато продължаваме да помагаме на Украйна, американците трябва да започнат да мислят какъв вид мир искат. Това все още не е въпрос на карти. Не знаем къде ще стоят армиите, когато започнат сериозни мирни преговори, а военните факти на място ще доведат до пазарлъци за територия. Но ако оставим границите настрана, миротворчеството е трудно дело. Както ми казваха полски приятели, борещи се да възстановят своето общество след комунизма, е по-лесно да превърнеш аквариум в рибена чорба, отколкото да превърнеш рибената чорба обратно в аквариум.

САЩ искат няколко неща от мира. Първо, войната трябва да приключи бързо. Колкото повече се проточи войната, толкова по-разрушителна ще бъде тя.

Второ, войната трябва да завърши с истински мир. Тоест битката не трябва да се превръща в замразен конфликт, който може да избухне всеки момент. Не искаме продължаващите санкции да затлачват световната икономика. Не искаме половината Европа да е в постоянна война. Искаме тази война да завърши с договор, а не с въоръжено примирие.

Трето, войната трябва да приключи по начин, който ясно показва, че агресията на Русия не е останала ненаказана. Бъдещите руски лидери, както и потенциалните агресори на други места, трябва да видят, че войните с опити за завоевание струват скъпо.

Четвърто, краят на тази война не трябва да поставя началото на следващата. Частичното разширяване на Северноатлантическия пакт беше грешка. Ако поставите знаци "Риболов забранен“ от едната страна на езерото, това означава, че риболовът е ОК върху това, което е останало. Грузия, Молдова, Украйна и Беларус не бяха включени в НАТО и Русия или ги нападна или подкопа. Тази война трябва да приключи с ясна рамка за сигурност. Членството в НАТО за страни, които го искат, би било просто решение, но може да са възможни и други.

И накрая, Америка не иска войната да приключи с разчленяването на Руската федерация. В най-лошия сценарий колапсът на властта в Русия би предизвикал хаос и война в целия Кавказ. Това би отприщило кошмар: ядрени оръжия и материали за продажба на предложилия най-висока цена. Това би дало сила на Китай. Дори и да не харесваме винаги начина, по който се управлява, стабилна Русия е изключително за предпочитане пред зона на анархия, простираща се от Украйна до Тихия океан и от Северния ледовит океан до Черно море.

Постигането на която и да е от тези цели, още по-малко всички, няма да е лесно. С изключение на пълен колапс на руската държава, малко вероятно е Москва да освободи цялата земя, която Украйна иска да си върне, да плати всички репарации, които Украйна иска, или да позволи разследвания и съдебни процеси за военни престъпления, които Украйна и нейните симпатизанти смятат за оправдани. Но американските и западните ангажименти за сигурност и помощ могат да помогнат за превръщането на един неизбежно несъвършен мирен договор в приемлив за украинците.

Подготовката за мир не означава умиротворяване. Превръщането на войната в болезнена и скъпа за Русия може да помогне да се убеди Кремъл да промени курса. Но екипът на Байдън също трябва да се подготви за следващия етап. Преговорите с Русия ще бъдат трудни, но преговорите с нашите съюзници и Конгреса може да са почти толкова трудни.

Ако войната завърши с по-слаба Русия и по-силна Украйна, НАТО ще започне да изглежда по-малко важен за много германци и някои в Берлин ще се съсредоточат повече върху изграждането на доходоносни следвоенни бизнес отношения с Русия, вместо да рискуват да отблъснат Кремъл, като подкрепят строги мирни условия . Има хора в Източна Европа, които смятат, че Руската федерация трябва да бъде разбита. И в двете партии ще има американци, които няма да искат САЩ да се ангажират с помощта и ангажираността, необходими за изграждане на ред толкова далеч.

По време на Втората световна война администрацията на президента Франклин Д. Рузвелт прекарва много време в подготовка за следвоенния свят. Екипът на Байдън също трябва да мисли предварително дали от настоящия конфликт ще излезе нещо по-трайно от примирие.



Още по темата: общо новини по темата: 4309
20.03.2024 »
13.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
07.03.2024 »
05.03.2024 »
предишна страница [ 1/719 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Нито крачка назад! Зад нас е България.
на 14.12.2022 г.
0
 
 
Само смъртта на Путлер ще спаси света.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Великден 2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: