Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
WSJ: Въпреки все по-голямото недоволство, САЩ трябва да помогнат на Украйна да надживее Русия
Автор: Иван Христов 10:30 / 14.12.2022Коментари (0)616
©
Победа над руското нашествие в Украйна ще бъде победа за демокрацията, благоприличието и стабилността на поствоенния ред в Европа, а също така ще бъде в интерес на Америка. Тази цел трябва да се радва на силна двупартийна подкрепа. В началото на конфликта беше, но вече не, пише The Wall Street Journal в материал, представен без редакторска намеса от Агенция "Фокус“.

Проучване на WSJ, публикувано в началото на ноември, установи, че делът на републиканците, които смятат, че САЩ правят твърде много, за да помогнат на Украйна, възлиза на 48%, спрямо едва 6% през март. Месец по-късно Чикагският съвет по глобални въпроси поиска от респондентите да избират между две политики: подкрепа на Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, дори ако това означава по-високи цени на храните и горивата; или призоваване на украинците да уредят конфликта, дори ако това означава териториални отстъпки на Русия, така че потребителите в САЩ да могат да плащат по-ниски цени. Демократите избраха да останат на курса с 61% срещу 36%, докато републиканците гласуваха с 33% срещу 63% в полза на мир чрез украински отстъпки.

Остава да видим дали новото републиканско мнозинство в Камарата на представителите ще се подчини на тези настроения, на които водещите републиканци в Сената досега се съпротивляваха. Орязването или забавянето на помощта би било безотговорно и може да се окаже катастрофално. Вместо това Конгресът и администрацията на Байдън трябва да си сътрудничат, за да получи Украйна това, от което се нуждае, за да оцелее и да продължи напред.

Украйна няма нужда само от военна помощ. Войната нанесе ужасен удар на икономиката на страната, която се очаква да се свие с 35% тази година, докато инфлацията скочи до около 30%. Нейното правителство не може да продължи да функционира без постоянен поток от финансова помощ от САЩ и съюзниците.

Нападението на Русия срещу цивилната инфраструктура на Украйна прекъсна водоснабдяването, електричеството, отоплението и транспортните системи и вероятно това ще продължи. През последните години Русия официално прие нова военна доктрина, Стратегическа операция за унищожаване на критично важни цели, предназначена да подкопае морала на гражданите и да принуди противника да капитулира.

Противодействието на ефектите от тази доктрина не е леко начинание. Според Даниел Хамилтън от Училището за съвременни международни изследвания на Джонс Хопкинс, администрацията на Байдън е обещала допълнително оборудване на стойност 53 милиона долара, за да помогне на Украйна да ремонтира своята енергийна инфраструктура. Но "рекламните трикове ще спрат да работят“, казва г-н Хамилтън. Организирана международна група трябва да отговори на продължаващите граждански нужди на Украйна толкова дълго, колкото е необходимо.

Докато разнородната противовъздушна отбрана на Украйна успя да откаже на Русия въздушното превъзходство, необходимо за извършване на ефективни бомбардировки в началото на войната, те се оказаха по-малко ефективни срещу дронове и крилати ракети, насочени срещу цивилни съоръжения. Битката за поддържане на инфраструктурата на Украйна може да бъде загубена, ако нейната противовъздушна отбрана не бъде модернизирана значително. Неотдавнашен доклад на Royal United Services Institute пояснява какво ще е необходимо: подновени доставки на преносими ракети земя-въздух, заедно с по-модерни ракетни системи земя-въздух; най-съвременни радарно насочвани противовъздушни оръдия като германския Gepard; усъвършенствани радарни и лазерни устройства за подобряване на точността на отбраната на Украйна срещу създадените от Иран безпилотни самолети и "баражиращи“ боеприпаси; и, в крайна сметка, модерни западни изтребители. Този списък трябва да бъде начело на военния дневен ред на проукраинския алианс от сега.

След известно забавяне санкциите на Запада забавиха руската икономика и Елвира Набиулина, уважаваният председател на Централната банка на Русия, призна, че ситуацията вероятно ще се влоши допълнително през следващата година. Производството се срина в руската автомобилна индустрия, продажбите на дребно са намалели с 10%, а данъчните приходи от неенергийните сектори са намалели с около 20%. Големият военен набор от есента допълнително отслаби гражданската икономика.

Но няма доказателства, че тези неуспехи ще принудят Владимир Путин да прекрати войната. Напротив, той изглежда твърдо решен да прехвърли оборудването и работната сила от гражданското към военното производство. Докато Русия съкращава запасите си от ракети и артилерия по-бързо, отколкото може да ги създаде, вносът от Иран и Северна Корея помага за намаляване на разликата.

Артилерията е проблем и за двете страни. Според Майкъл Кофман, военен анализатор в Центъра за военноморски анализи, Украйна изстрелва около 90 000 изстрела на месец, а САЩ в момента с трудности се опитват да увеличат месечното си производство от 14 000 на 20 000.

Нямаме представа кога ще свърши тази война. Това, което знаем е, че г-н Путин смята, че може да я спечели, като надживее Украйна и нейните съюзници. От политическите лидери тук и в чужбина зависи да докажат, че той греши, задача, която би била много по-трудна, ако републиканците в Камарата на представителите спрат потока от помощ за обсаден народ, чиято смелост и решителност да защитават свободата си вдъхновиха света.



Още по темата: общо новини по темата: 4309
20.03.2024 »
13.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
07.03.2024 »
05.03.2024 »
предишна страница [ 1/719 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: