Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Януш Бугайски: Русия се опитва да вкара България в конфликт в Македония
Автор: Екип Burgas24.bg 08:56 / 06.06.2015Коментари (6)1557
©
"Внимавайте, живеете в опасен регион." Това е предупреждението, което отправи към България американският политически анализатор Януш Бугайски. Според него, след като Русия не е успяла да придърпа България в орбитата си, включително с проекти като газопровода "Южен поток", сега има друга цел - да въвлече страната в конфликт около Македония.

"Изказването на руския външен министър Сергей Лавров (внушаващо, че има идеи за подялба на Македония между България и Албания - бел. ред.) не е случайно. То е част от кампания," каза Бугайски по време на лекцията си пред Дипломатическия институт към Министерството на външните работи на тема "Руската външна политика при управлението на Путин". Според специалиста по Югоизточна Европа в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон, целта на руската политика на Западните Балкани винаги е била запазва и подхранва конфликтите, а не да ги разрешава, защото Кремъл се възползва от тях.

"Македония е най-нестабилното парче в пъзела на Западните Балкани," отбеляза Бугайски и посочи, че ЕС може да направи много повече по въпроса. Например като притисне по-сериозно Гърция да потърси решение на спора за името, който блокира пътя на Скопие към ЕС и НАТО. И този блокаж подклажда национализъм и напрежение в Македония, с които Русия си играе.

Според американския политолог Москва иска да направи Македония "замразена държава", каквато вече е Босна. И след като се е отказал от идеята да привлече България, сега президентът Владимир Путин цели да я въвлече в конфликт в Македония, първо вербален, а после може би и друг. Не само това - София може да бъде вкарана в криза и покрай бесарабските българи в Молдова и Украйна, където Кремъл търси някакъв вид "донбаски сценарий".

Вбиването на клин между България и Македония се вписва в цялостната агресивна и империалистична външна политика на Кремъл при управлението на Путин, смята Бугайски. Автор на 19 книги за Европа, Русия и трансатлантическите отношения, сега той подготвя следваща, която ще излезе през есента. Заглавието й е The Eurasian Disunion и в нея се описват целите, стратегията и тактиките на политиката на Путин за пресъздаване на легендарния "Русский мир" - имперски проект за транснационална общност на етническите руснаци и рускоговорящите. В книгата Бугайски описва над 60 метода и инструмента, с които сегашното управление в Кремъл се опитва да дестабилизира или подчини държавите под прицел, като арсеналът обхваща всички възможни етнически, социални, икономически, идеологически, пропагандни и военни средства. И докато за страни като България членството в ЕС и НАТО осигурява щит срещу най-крайните провокации, от типа на случващото се в Украйна сега или в Грузия през 2008 г., това съвсем не означава, че опасност няма, смята анализаторът.

Източник: в.Капитал









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 06.06.2015 г.
+3
 
 
Не Русия, а САЩ стоят зад всички тези планове,с тяхна подкрепа продължава войната в Украйна,Че живеем в опасен регион,ние си го знаем открай време.Ако референдумът за Крим беше проведен в коята и да е друга държава,резултатите щяха да са признати,не може 95% от населението ад гласува с ДА,а резултзта да се оспорва на висок глас вече година и половина.И защо,като са такива ,,миролюбци,, и ,,демократи,,продължават да лъжат украйнците,че ги подкрепят,а в същото време си плетат собствената кошница...Ние на Балканите още не сме забравили войната в Сърбия от 1992 и кой я подстрека и подпали.Българинът има глава на раменете си и мисли,а какво мислят политиците ни.....това е друг въпрос!
Aнонимен
на 06.06.2015 г.
+4
 
 
пе*ал не ориентиран и зомбиран. И тези които му плащат не му вярват, камо ли нормалните хора.
Aнонимен
на 06.06.2015 г.
-7
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
+6
 
 
Не бяха ли САЩ тези, които въвлякоха Македония в конфликт? Нали оттам щеше да минава тръбата на новия газопровод? Големи анализатори, голямо нещо.
+4
 
 
ЕС да притиснел по-сериозно Гърция в спора за името на Македония? Само тази фраза е достатъчна да не го възприемам на сериозно този американец. А САЩ търсел само взаимно изгодно разрешение на спорните въпроси...Само че на нас не са ни никак изгодни потоците от бежанци от конфликтните зони, господин Биков, пардон Бугайски!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Хороскоп за деня
Световна черна хроника
Евровизия 2024
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: