Забраниха български сайт за четене на територията на Русия

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:44 / 14.07.2022
815
По искане на главния прокурор Игор Краснов, Faktor.bg е забранен за четене на територията на Русия. 

От вчера, 13 юли 2022 година българското електронно издание Faktor.bg е забранено на територията на Руската федерация и не е достъпно за жителите й. До скандалната мярка се стигна след като на 12 юли, по искане на главния прокурор на Русия Игор Краснов Роскомнадзор (Федерална служба за надзор в сферата на съобщенията, информационните технологии и масовите комуникации, която следи, контролира и цензурира "чистотата“ на медийното пространство в съответствие с господстващата в страната неонацистка идеология на Кремъл- бел.ред.), е изпратил уведомление до хостинг компанията, базирана в Германия, която повече от седем години обслужва Faktor.bg.

Номерът на уведомлението е 593280-НВ и е за нарушаване на реда на разпространение на информацията.

Най-общо Роскомнадзор предупреждава, че Faktor.bg тиражира фалшива и невярна информация, която противоречи на законите в страната и интересите на режима на Владимир Путин. В рамките на 24 часа от получаването на уведомлението Faktor.bg трябва да изтрие и премахне тази опасна за тях информация, в противен случай съдържанието на електронното издание ще бъде забранено и ще стане недостъпно за гражданите на Русия.

Немската хостинг компания уведоми своевременно българския си клиент, но Faktor.bg използва правото си на мълчалив отказ и не се съобрази с неясните и необосновани претенции на Роскомнадзор, нарушаващи общочовешки принципи като свобода на словото и възможност за информираност.

"Съобразяване с руските искания би означавало българското издание да се превърне в съучастник на престъпната и античовешка политика на режима в Кремъл. Не сме съгласни с обвиненията, че Faktor.bg е публикувал невярна информация, не се срамуваме от публикациите си и няма да се разкайваме пред терористи, мародери и масови убийци. На регистъра на блокирани медии от вчера може да се установи, че българското издание не е достъпно за руските читатели. Подобна санкция през последните месеци Русия наложи на десетки световни и опозиционни руски медии и информационни агенции.

Според наши източници идеята за забраната на Faktor.bg на руска територия тръгва от София, като лично предложение на посланик Елеонора Митрофанова. Вярваме, че диктаторският режим на Владимир Путин в Кремъл няма бъдеще, цензурата не може да заглуши свободното слово, демокрацията и в Русия нямат алтернатива!", заявяват от Faktor.bg.

Виж коментарите (0)

Още по темата (4310):
01.04.2024 Експлозия в Екатеринбург
20.03.2024 ЕК отпусна първите 4,5 млрд. евро по механизма за Украйна
13.03.2024 След полемиката, която предизвика, папата отново осъди "безумието на
войната"
12.03.2024 Ватиканът: Руската агресия трябва да бъде прекратена, за да се осигури мир в Украйна
10.03.2024 Земетресение с магнитуд от 4,9 разтърси Западна Турция
07.03.2024 13 мита за войната на Русия в Украйна
Още новини от Международни новини:
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
15 българи са арестувани в Испания
Спасиха 130 кита бяха в Австралия
Собственик на ресторант: Клиенти ядат от една порция, а други при...
Отиде си кралят на сръбските плескавици
Европейският парламент одобри законодателната реформа за по-ефект...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).