Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Забраняват на циганите в Сърбия да се возят на такси
Автор: Екип Burgas24.bg 12:02 / 06.08.2019Коментари (5)1089
©
В интернет се появи правилник, който трябва да бъде спазван от всички шофьори от известна таксиметрова компания в сръбския град Ниш В него се казва, че всеки таксиметров шофьор, който забележи, че неговата услуга иска да използва ром, "веднага да даде газ и да изчезне“.

"Централата по телефона не може да види клиента и ако отидете на адрес и видите, че са роми, веднага тръгвайте. Съобщете на централата, че повикването не е наред и ще бъдете върнати на стоянка“, пише в правилника, цитиран от сръбското издание "Ало“.

В дискриминиращия правилник таксиметровите шофьори биват предупреждавани, че ромите най-вече търсят такси при известна пекарница в града, но и често молят други да поръчат таксито вместо тях, поради което водачите "трябва да бъдат бдителни“. 

 

"Ако централата ви даде адрес в Белград Мали /квартал в Ниш, в който живеят много роми/ и посочи, че повикването е наред, приемете курса и откарайте човека“, пише в брошурата като изключение от правилото.

В текста обаче специално се подчертава, че в колата не се приемат роми, които са се опитали да спрат таксито на улицата.

Комисарят за защита на равнопоставеността Бранкица Янкович каза, че на подобни безобразия трябва да бъде сложен край.

"Осъждаме постъпката на таксиметровата компания и се надяваме, че във връзка с този случай днес ще бъде внесена жалба“, казаха от пресцентъра на комисаря.

Фолк певецът и председател на Центъра за човешките права и националните малцинства Хасан Дудич каза, че постъпката на таксиметровата компания от Ниш представлява най-гнусен акт на дискриминация, поради което компетентните трябва да реагират.

"Град Ниш не бива да толерира подобни постъпки. Ромите са били винаги със сърбите, когато им е било най-тежко и единствено те са останали верни на Сърбия. Те по никакъв начин не са заслужили подобно лошо отношение към тях“, каза Дудич.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 06.08.2019 г.
0
 
 
А тук са най големите ташкари,
+6
 
 
То за циганите дори да си плащат сметките и данъците е дискримимнация ! Ако се държаха като нормални хора никой нямаше да ги гони ! САМИ СА СИ ВИНОВНИ !
Aнонимен
на 06.08.2019 г.
+12
 
 
Не се научиха, че дискриминацията е симптом на проблема, а не самия проблем. Ако ромите масово не си плащат такситата или правят проблеми, няма да искат да ги качват естествено. Ако масово просят и крадат ще ги смятат за крадци. Ако не спазват законите и им се разминава - ще ги мразят. В България никой не дискриминира негрите например - тези от тях, които са тук са дошли да работят и да учат и на никой не му пука за цвета на кожата им.
Aнонимен
на 06.08.2019 г.
+11
 
 
Да почнат да се къпят и няма да ги дискриминират. Кой ще иска след това да влезе в таксито, а и каква е гаранцията, че ромът ще си плати?
Защо нямате тема за избора на генерален секретар на ООН?
на 06.08.2019 г.
+11
 
 
Мангали, гнусни - за вас всичко е дискриминация, когато ви карат да спазвате законите, наредбите и морала на обществото.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: