Западът готви нови санкции срещу руския петролен сектор

Автор: Тереза Герова
Коментари (0)
08:35 / 12.01.2023
466
Следващия месец западните държави ще въведат нови санкции срещу руския петролен сектор, съобщава американското издание The Wall Street Journal.

"САЩ и съюзниците им подготвят нов кръг от санкции срещу руската петролна индустрия, чиято цел е да ограничат цените на преработените петролни продукти, изнасяни от Русия“, се казва в статията.

Отбелязва се, че тази седмица представители на Министерството на финансите на САЩ провеждат срещи в различни страни в Европа, опитвайки се да договорят подробностите за новите санкции, които трябва да влязат в сила на 5 февруари.

"Санкциите ще поставят две горни граници на цените на руските преработени продукти: едната за износ на продукти с висока цена като дизелово гориво, а другата за евтини като мазут“, пояснява изданието.

Ограничаване на цената на руския петрол от западните държави не доведе до желания резултат и затова предложените нови санкции имат за цел да направят още по-трудно за Русия да генерира приходи от енергията, коментират от редакцията.

По-рано Bloomberg съобщи, че наложеният от Запада таван на цените на руския петрол струва на Кремъл 160 милиона евро на ден. Пропуснатите приходи ще нараснат до 280 милиона долара на ден, когато таванът бъде разширен за рафинираните продукти от 5 февруари, се казва в доклад на базирания в Хелзинки Център за изследване на енергията и чистия въздух (CREA). Изследването предоставя допълнителни доказателства за това как таванът, наложен от страните от Групата на седемте - и свързаните с него санкции на Европейския съюз - удрят Москва. Водещият руски суров петрол вече се продава на по-малко от половината от международните цени.

Виж коментарите (0)

Още по темата (51):
17.05.2024 ЕС наложи санкции срещу "Гласът на Европа" и още три руски медии
23.02.2024 Външното ни министерство е готово да подкрепи замразяването на активи на Россотрудничество
13.12.2023 Москва твърди, че ЕС няма да успее да спре вноса на руски газ
05.12.2023 Асен Василев: Необходим е по-добър обмен на информация, за да се спре избягването на санкциите
05.12.2023 "Лукойл" не е изнасял нелегално петрол, но множество транзитни стоки продължават да преминават през България към Русия
27.11.2023 От България зависи дали Лавров ще пътува до Северна Македония
Още новини от Международни новини:
Потъна кораб в Черно море, трима души са изчезнали
ЕС наложи санкции срещу "Гласът на Европа" и още три руски медии
Фицо претърпя още една операция
Френската полиция уби мъж, опитал се да подпали синагога
Орбан: Роберт Фицо е на косъм от смъртта
Състоянието на Роберт Фицо е критично, вицепремиерът ще поеме нег...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).