Заради горещата вълна: Без малки деца по плажовете в Гърция от 12:00 до 17:00 часа

Автор: Тереза Герова
Коментари (0)
13:47 / 21.07.2023
911
В рамките на извънреден брифинг във връзка с екстремно високите температури в Гърция Министерството на здравеопазването на южната ни съседка издаде специални указания за бебета, малки деца, възрастни хора и страдащи от хронични заболявания. Инструкциите за предпазване от горещините, чиято втора вълна започва днес и ще продължи до средата на следващата седмица, предвиждат бебетата и малките деца да стоят на закрито и да не посещават плажове в интервала между 12:00 и 17:00 часа, уточнява електронната медия ОТ.

"Бебетата и малките деца са изложени на най-голям риск от дехидратация, тъй като тяхната телесна повърхност е по-голяма в сравнение с теглото им“, предупреди професорът по детски инфекциозни болести Вана Папаевангелу.

Тя препоръча малките деца да стоят на закрито от 12:00 до 17:00 часа "и когато казваме на закрито, имаме предвид не на плажа под чадъра, не на верандата, а в къщата“. Съветът към родителите е да пускат щоти, да държат капаците на прозорците затворени и да създадат възможно най-хладна среда за децата.

"В такива условия мнозина са изложени на риск“, отбеляза ръководителят на комисията по обществено здраве към Министерството на здравеопазването Христос Хацихристодулу, добавяйки, че "някои са по-застрашени“.

За децата професор Папаевангелу пояснява, че най-голям риск има при тези под 3-годишна възраст. "Винаги трябва да имаме план за дейностите за няколко часа напред... Трябва постоянно да им предлагаме течности и да не чакаме те да ожаднеят“, допълни Папаевангелу.

По отношение на хората, които се намират в райони с пожари, препоръките са те да затварят прозорците и да носят предпазна маска като тази срещу коронавируса.

Изпепеляващата гореща вълна, наречена "Клеон“, обхвана територията на цяла Гърция миналата седмица, като метеоролозите очакват рекордно високите температури да се задържат и през следващите дни.

Заради жегите властите в Атина на няколко пъти взеха решение да затворят за посещение древния Акропол, за да защитят посетителите на един от най-известните археологически обекти в света от горещата вълна, която обхвана Гърция и други страни в Южна Европа. През последните дни доброволци от Гръцкия Червен кръст раздаваха бутилки вода на туристите, които се редяха на дълги опашки пред входа на комплекса.

Виж коментарите (0)

Още по темата (295):
17.05.2024 Земетресение разлюля България
15.05.2024 Гърция не спира да се тресе
15.05.2024 МВнР с много важно предупреждение за българите в Италия
15.05.2024 Голям пожар на пристанището в Солун
15.05.2024 Над 10 земетресения разлюляха Турция
15.05.2024 Земетресение у нас
Още новини от Международни новини:
Потъна кораб в Черно море, трима души са изчезнали
ЕС наложи санкции срещу "Гласът на Европа" и още три руски медии
Фицо претърпя още една операция
Френската полиция уби мъж, опитал се да подпали синагога
Орбан: Роберт Фицо е на косъм от смъртта
Състоянието на Роберт Фицо е критично, вицепремиерът ще поеме нег...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).