Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Зеленски започна чистка
Автор: Екип Burgas24.bg 11:24 / 19.07.2022Коментари (0)811
©
Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че 28 сътрудници на Службата за сигурност на Украйна (ССУ) могат да бъдат уволнени. “В момента тече кадрова ревизия на ССУ. Решава се въпросът дали да бъдат уволнени 28 длъжностни лица. Различно ниво, различни направления. Но основанията са сходни - неудовлетвореност от тяхната работа", заяви той в традиционното си вечерно видео обръщение. Повечето разследвани се подозират във връзки с Русия.

Вчера Зеленски внесе във Върховната Рада предложение за уволнение на ръководителя на ССУ Иван Баканов. Днес то бе гласувано от Комитета по отбрана към Радата с 8 гласа “за" и 3 “въздържал се".

Зеленски внесе предложение и за отстраняване на главния прокурор Ирина Венедиктова. Преди два дни Баканов и Венедиктова бяха отстранени от длъжност. Като причина Зеленски посочи множеството разследвания за държавна измяна и колаборация на служители на прокуратурата, органите за досъдебно разследване и други правоохранителни органи. Зеленски каза, че над 60 служители на ССУ са останали на окупираните от Русия територии и работят против Украйна.

Шефът на ССУ Баканов бе отстранен по изключително тежък член от закона - “за неизпълнение на служебните задължения, довело до човешки жертви или други тежки последици". Той е сред най-близките съратници на Зеленски. Баканов е негов приятел от детинство - двамата са живели в един блок, учили са в едно и също училище, а по-късно - и в един и същ университет. Зеленски учи за юрист, Баканов - за икономист. Двамата са заедно в продуцентската фирма “Квартал-95". Баканов е първият председател на партията “Слуга на народа", оглавява и предизборния щаб на Зеленски за изборите. Назначението му за шеф на ССБ бе посрещнато много критично, защото той не е човек от службите. Критиката се засили още повече след инвазията на Русия. В края на юни Politico написа, че Зеленски е много недоволен от спецслужбите и търси заместник на Баканов. Причината са действия, довели до бързата окупация на южните региони на Украйна и най-вече - Херсон.

 

В Херсон ген. Сергей Криворучко, шеф на местното управление на ССУ, заповяда на своите подчинени да се евакуират от града точно преди превземането му, нарушавайки директна заповед на президента. Началникът на Антитерористичния център Игор Садохин премина на страната на противника, като издаде на Русия схемата на минните полета и координира действията на вражеската авиация. Има сериозни подозрения, че той отдавна е бил руски агент.

Началникът на управлението за вътрешна сигурност на ССУ ген. Андрей Наумов избяга от Украйна в началото на войната и бе заловен няколко месеца по-късно в Сърбия. Президентът лиши Садохин, Криворучко и Наумов от военни звания. 

Въпроси повдига и поведението на самия Баканов в началото на войната. Имаше даже слух, че той е избягал в чужбина, който бе опроверган едва в края на юни. “Не вярвайте на фалшиви новини и не се поддавайте на руските дезинформационни кампании. От първия ден на широкомащабното нахлуване Иван Баканов се намира на работното си място, среща се с международни партньори, които оказват подкрепа на Украйна в този сложен момент", каза говорителят на ССУ Артьом Дихтяренко.

Едно от големите постижения на ССУ, които са публично известни, беше залавянето през април на кума на Владимир Путин и бивш депутат от Радата Виктор Медвечук. Друг е въпросът кой и как организира бягството на Медвечуг от домашен арест, при условие, че той трябваше да бъде под постоянен контрол на ССУ, пише Insider. 

Последният скандал избухна на 16 юли - с ареста на бившия началник на управлението на ССУ в Крим Олег Кулинич, който е предавал на Русия разузнавателна инфромация, представляваща военна и държавна тайна. Той бе отстранен от длъжност още през март, но изненадващо се оказа, че е останал в службите за сигурност, и то като помощник на Баканов. Така е продължил да има достъп до секретна информация.

Зеленски назначи за и.д. шеф на ССУ досегашния първи заместник на Баканов - Василий Малюк.




Още по темата: общо новини по темата: 4309
20.03.2024 »
13.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
07.03.2024 »
05.03.2024 »
предишна страница [ 1/719 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: