Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
"Златни" творчески мостове между турския град Узункьопрю и Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 09:29 / 09.02.2016Коментари (0)1094
©
Сдружение "Социален център Бургас"- България и Специален образователен център Узункьопрю (Училище) - Турция изпълняват проект №2007CB16IPO008-2013-3-062 "Златни творчески мостове между турския град Узункьопрю и българския град Бургас", финансиран от Програмата за Трансгранично сътрудничество България - Турция с договор за субсидия РД-02-29-181/18.06.2015. Проектът е по приоритетна ос 1 на Програмата" Устойчиво социално и икономически развитие" , област на интервенция1.1 "Подобрение на социалното развитие и социалните кохезионни връзки".

Проектът, с продължителност една година има за главна цел да допринесе за устойчивото социално икономическо развитие в сферата на работата с хората със специални нужди и техните близки в трансграничните региони и по-специално в градовете Бургас и Узункьопрю. Той ще подпомогне подобряването на социалните услуги за хората, възрастни и деца, със специфични нужди, чрез обмен на добри практики и ще допринесе за тяхната социална интеграция в обществото, чрез различни форми на приобщаване и участие в публични дейности. Резултатите от проекта се очаква да имат положителен ефект не само върху хората със специални нужди, но и върху техните семейства, социалните работници, лекари и медицински специалисти, учители, журналисти и обществеността като цяло.

Специфичните цели на проекта са: да се подобри социалното развитие и да се утвърди социалното сътрудничество между хората и общностите от трансграничния регион, тези със специални нужди и в риск и тези, които са в непосредствен контакт и работят и живеят с тях. Проектът подпомага обществеността за правилно отношение към хората в риск и я прави съпричастна към техните нужди. Участниците в проекта работят за пълноценната интеграция в социалния живот, пазара на труда и други дейности в тяхна полза.

Двете партньорски организации от гр. Бургас и от гр. Узункьопрю са Сдружение "Социален Център Бургас, с председател г-жа Марионела Стоянова, работеща и подпомагаща възрастни хора с увреждания и Специален образователен център - училище, с директор г-жа Елиф Чорулху от гр. Узункьопрю, работещо с деца със специални нужди.

От 06-08.11.2015 година в гр. Бургас двете организации осъществиха "Срещи за повишаване на капацитета, семинар и работна среща". Партньорите от Узункьопрю и домакините проведоха срещи с персонала и възпитаниците на Дневен център за деца със специални нужди " Св. Николай Чудотворец" Бургас и на Помощно училище "Отец Паисий", където се запознаха с европейските методи за работа на двете организации. В Бургаски Свободен Университет присъстваха на лекции в Центъра по хуманитарни науки. Те се запознаха с Европейските практики за работа с хората със специални нужди, както и със специалностите, по които се обучават студенти и доктори. По време на семинара бяха представени множество лекции за европейските практики за работа и живот на хората със специални нужди, добрите практики на община Бургас и в България, работата на партньорските организации, техните проекти, успехи и предизвикателства. В срещите участваха над 50 човека от трансграничните региони на двете държави.

От 10-12 декември 2015 г. делегация на "Социален център Бургас" състояща се от 11 представители на целевите групи участва в семинари в гр. Узункьопрю. В работата през трите дни взеха участие на 70 човека от двете държави. Проведоха се срещи в Uzunkopru Demokrasi Primary School, Uzunköprü Special Education Centre (School), Uzunköprü Rehabilitation Center. Семинар по управлението и организацията на хората със специални нужди се проведе в аулата на Филиала на Тракийския университет в гр. Узункопрю. Делегацията на "Социален център Бургас" бе приета заедно с домакините от областния управител на Узункьопрю, г-н Кемал Йълдъз, който присъства на семинара заедно с администрацията си. Обсъдени бяха нови съвместни проектни идеи, които се разработват при изпълнението на проекта.

В момента Сдружение "Социален център Бургас" паралелно с обученията се подготвя с организацията и провеждането на международни творчески работилници и семинари в гр. Бургас. Те ще се състоят от 11 до 13 март, 2016 г. На тях децата и възрастните със специални нужди, с помощта на социалните работници, учители и преподаватели, ще усъвършенстват своите мануални умения да изработват художествени артефакти, фотографии, сувенири от стари вестници и скулптури от камъчета събирани по брега на Черно море и река Ергене, която преминава през Узункьопрю. Социалните работници, родителите, журналисти, обществеността от двете трансгранични области ще могат да обменят добри практики. Партньорските организации ще обучат учителите, социалните работници, преподавателите и всички участници, организациите и институциите, с цел да подобрят техните умения, знания и капацитет за работа с хората със специфични нужди, съгласно европейските добри практики.

През време на проекта ще се проведат обучения по арттерапия, усвояване на фотографски техники, изработка на предмети от отпадъчни материали и камъчета, миди и др. от Черно море и река Ергене.

От месец ноември, 2015 година до месец Март 2016 година се провежда обучение на тема "Управление на Европейски проекти" с четири подтеми и се подготвят и разработват проектни идеи като основна част от проекта. Целта на това обучение е да запознае и обучи всички участващи в проекта на управлението и добрите европейски практики в социалната сфера, методи за работа с хората със специални нужди, за подобряване на тяхната двигателна активност, за запознаването им с управлението на проекти в сферата на изкуството и подобряване на уменията им в музиката, изкуството и танца.

Заедно с изпълнението на основните дейности съвместният екип по управление на проекта, подпомаган от г-жа Чорухлу и г-жа Стоянова работи по изпълнение в срок на основните задължителни дейности по управление на проекта съгласно изискванията на ЕС, Програмата за трансгранично сътрудничество и наръчника за изпълнение на проекти.
Проектът ще приключи през месец юни, 2016 година, с изложба на изработените предмети от хората със специални нужди и представяне на проектните идеи за нови проекти и уменията за управлението на проекти от Сдружение "Социален център Бургас и Специален образователен център и всички участници в гр. Узункьопрю.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
49-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България и Войната в Украйна
Енергийна криза
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: