Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Зоран Заев: България и българският народ дават подкрепа на Северна Македония за ЕС
Автор: Екип Burgas24.bg 22:29 / 16.09.2021Коментари (2)2651
© БТА
"Вярвам, че чрез диалог и съвместни разговори можем да си помогнем повече, отколкото в миналото, преди 10-15 години, когато лидерите бяха по-отдалечени един от друг. Наистина сме Балканите на 21 век, Балкани, които са в Европа, и вярвам, че един ден всички заедно ще бъдем членки на ЕС", заяви премиерът Зоран Заев на днешната съвместна пресконференция с косовския му колега Албин Курти, предаде специално за БТА агенция МИА.

Заев посочи, че на срещата на четири очи с премиера Курти са разговаряли предимно за европейската перспектива на двете страни и двата народа. "Аз нямам против, дори както казва премиерът Курти - всички страни заедно да влезем в ЕС. Само нека бъде по-скоро", заяви Заев. Той подчерта: "Имаме 12 позитивни препоръки от Европейската комисия, а от миналата година и консенсусно заключение на всички 27 страни, заедно с Европейския съвет от март 2020 година, за решение за начало на преговорите".

"Сега трябва да направим следната... не крачка, а полукрачка - първа междуправителствена конференция, следва скрининг, след това главите, или клъстерите, според новата методология. В тази връзка аз мога само да кажа, че заслужихме да получим започнати преговори", заяви Заев.

"Надяваме се, че това може да стане с провеждането на първата междуправителствена конференция някъде през декември, за която имаме достатъчно време. До края на ноември или до втората половина на декември трябва наистина да потвърдим нашите близки приятелски отношения, което е последната, ако мога така да кажа, пречка, за да продължим по нашия път към ЕС".

"България и българският народ дават подкрепа за интеграцията на Северна Македония в ЕС, подкрепят целите Балкани в интеграцията в Европейския съюз, и аз вярвам, че макар и понякога малко разочаровани, все пак няма да се откажем, защото няма нищо по-важно от европейските ценности, в които вярваме. Нашите народи вярват в тези ценности", продължи Заев.

"Няма друга алтернатива", подчерта той, "освен ЕС, към който се стремим като народи и държави, и вярвам, че тъкмо големите стратегически цели пред нас са един от най-силните стимули за сътрудничеството, за размяната на опит, за взаимопомощта, а вследствие от това и за европеизацията и развитието и подобряването на живота на гражданите в двете страни, или общо на Западните Балкани".

Заев добави, че срещата с канцлера Меркел в Тирана е била прощална, но на нея е споделена информация за оставените заръки към новия канцлер на Германия, който да продължи Берлинския процес. "Именно чрез инвестиционния фонд за Западните Балкани и Берлинския процес са изградени огромни инфраструктурни проекти, развиха се демократичните капацитети на много институции в шестте страни, и наред с директните разговори с ЕС, които имахме досега и - надяваме се - по-нататък в (хода на преговорите по) отделните глави, Берлинският процес да ни окаже незаменима помощ. Вярвам, че и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще даде силна подкрепа на този много важен за шестте страни от Западните Балкани процес", каза Заев.



Още по темата: общо новини по темата: 841
06.03.2024 »
06.01.2024 »
13.12.2023 »
13.11.2023 »
24.10.2023 »
15.10.2023 »
предишна страница [ 1/141 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Като влезете в Европа ще вържете и цъфнете.Ще ви разтурят икономиката,богатия не ще бедните да са богати.Искат ги само за гастърбайтери.и каквото могат да откачат от вас.Един ден ще се сетите за нас,че сме прави!Не се радвай Зоране на лъскавите им играчки!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Близки издирват Димитър Малинов
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: