Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
3-метрови вълни отнасят плажовете, червен флаг по курортите заради мъртво вълнение
Автор: Екип Burgas24.bg 09:21 / 15.08.2019Коментари (2)5650
© Burgas24.bg
Заради вълни, достигащи височина 3 метра в комбинация с мъртво вълнение, отново опасно море и червени флагове се развяват по плажовете на Черноморието.

По данни на БЧК само в сряда от Бургас до Ахтопол спасителите са извадили 10 кандидат удавници. Летовниците изнемогват в жегата на крачки от бушуващите вълни, които вече заливат първите редове чадъри на много плажове. Под вода на 10-12 метра навътре от брега са плажовете на Созопол, "Каваците" и "Смокиня", Поморие и Синеморец.

Единствено в Приморско, Китен, Царево и Лозенец е малко по-спокойно. На много места по Южното Черноморие ситуацията се усложнява и от комбинацията на големи вълни с мъртво вълнение. Около Бургас в крайбрежните зони извън заливите вълнението стига 4-5 бала, което прави самоубийствено плуването в морето.

Спасителите предупреждават, че къпането е изключително опасно заради много дънни ями и мъртви течения. На бургаския плаж например ситуацията е изключително опасна, тъй като големите вълни са изровили големи дънни ями, а на места са се образували и подводни реки при оттеглянето на водата в морето.

"Където е пяната, там има и течение. Където е накъдрена водата, там се образува като река и дърпа навътре. Хората при такова положение трябва да излизат настрани на течението към най-плитко място, за да могат да излязат", обяснява спасител.

Привидно морето е спокойно. И днес сме на червен флаг, заради мощното мъртво вълнение, което очакваме, след големите вълни. Това заяви тази сутрин пред bTV водният спасител Симеон Карадимов в района на централния плаж във Варна. По думите му след бурната вълна са се появили множество подводни ями, които са се образували по дъното.

"Участъкът без вълни показва, че има мъртво вълнение. То прилича на движението на река. Ако попаднеш в мъртво вълнение трябва да се отпуснеш. Дължината му е около 30 до 50 метра. Изчаквате вълната да ви избута към брега. Подавате сигнал на спасителите и с указания те ще ви измъкват“, посъветва Карадимов.

"Най-големият проблем при червен флаг е, че хората не се съобразяват с него. Той пази хората. Всички спасители са с голям опит и са тук,за да помагат. Всички трябва да се съобразяваме с указанията им“, категоричен е спасителят.

При случаи с туристи, които не се подчиняват и влизат в морето въпреки забраните, служители на общинска полиция идват на помощ и глобяват. За подобно нарушение глобата може да е до 200 лева.  

“Мъртвакът" завладява морската шир през август, но тази година опасното вълнение изпревари графика си поне с две седмици. В изораните от талазите дънни ями след утихването на вятъра плъзват коварни подводни течения, които могат да завлекат и най-умелите плувци, категорични са спасители с дълъг стаж. Паниката взима най-много жертви при опасна ситуация в морето, категорични са спасителите от плажа.

Те съветват, ако човек попадне в силно течение, да запази самообладание и да не се паникьосва. И второ – да плува успоредно на брега, а не фронтално към него. От водовъртеж се излиза само с гмуркане надолу. При всички случаи трябва първо да даде сигнал на околните, че е в беда.

Не трябва да се влиза в морето и след употреба на алкохол и обилно хранене. Тъй като разположението на плажовете и теченията са различни, по Южното Черноморие се открояват дузина опасни плажа Това са Харманите в Созопол, южният в Слънчев бряг, Иракли, северният на Обзор, двата плажа в Поморие, в Ахтопол и Липите в Синеморец.



Още по темата: общо новини по темата: 110
26.10.2019 »
12.10.2019 »
28.09.2019 »
28.09.2019 »
28.09.2019 »
28.09.2019 »
предишна страница [ 1/19 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Днес на плажа на Траката морето беше спокойно като езеро! Вероятно в чест на празника на Варна... ;)
0
 
 
Плажа в Приморско,до резиденцията Перла е перфетен при такова време!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: